AKTUELNO

Situaciju u sportu danas kreiraju mnogi faktori, a trenutno jedan od ključnih je pandemijska situacija i protokoli koji su gotovo u svakoj zemlji različiti.

Tako su vlasti australijske države Viktorija donele zakon o masovnoj vakcinaciji stanovništva, uključujući I profesionalne sportiste, koje mora biti sprovedeno do 15. oktobra.

U optcicaju za obavezne vakcine je 1,25 miliona ljudi, a još je uvek nepoznato hoće li I profesionalni sportisti, koji će kratkoročno boraviti u Australiji, morati da budu vakcinisani.

Foto: Tanjug AP/John Minchillo, Seth Wenig

Ukoliko to bude slučaj, to bi moglo predstavljati problem za našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, pred učešće na Australija openu, pošto do sada nije vakcinisan. Svetski broj jedan preležao je virus još tokom prošle godine, ali mu ta činjenica i prisustvo antitela, možda neće biti dovoljna da zaobiđe ovaj protokol, koji je u Australiji dosta rigorozan i ozbiljno shvaćen.

Postoji šansa da možda negativan test bude dovoljan, ali vlasti u Viktoriji su za sada odlučne da ne popuštaju donesene mere i da vakcinišu celokupno stanovništvo, bez obzira što je deo njih već preležao virus.

Tako je Novakovo učešće na prvog Grend slemu, može se reći “još u magli”, a videćemo kako će reagovati i ostali teniseri.

Podsećamo, Novak Đoković bi u Melburnu trebalo da brani titulu osvojenu početkom ove godine, kada je u finalu savladao Danila Medvedeva. To je našem teniseru bio ukupno deveti trofej na Australijan openu.

#Novak Đoković