AKTUELNO

Australijski stručnjak za imigraciona pitanja Abul Rizvi detaljno je objasnio kako bi pravni tim Novaka Đokovića mogao da se žali i tako omoguće Srbinu da ostane u Melburnu.

Rizvi kritikuje tamošnje vlasti i podseća da ta država kada je u pitanju vizni sistem pruža tri nivoa zaštite.

"Gospodinu Đokoviću data je viza pod pretpostavkom da su ispunjeni svi zakonski uslovi", rekao je Rizvi i dodao:

"Drugi nivo je kada se osoba ukrca u avion da bi došla u Australiju. Postoje graničari koji mogu sprečiti osobu da se ukrca u avion ako ima problema sa vizom. To je bilo pre 24-48 sati. Ipak, nije preduzeta nikakva radnja da se Đokovićevo ukrcavanje spreči."

Rizvi je rekao da se čitava akcija zasnivala na trećem nivou, na australijskom aerodromu.

On je dodao da će Novakov slučaj stvoriti ogromnu količinu haosa na aerodromima.

"Sistem koji vlada trenutno... Ako slučaj gospodina Đokovića postane šablon, naši aerodromi neće moći da se nose sa tim."

Rizvi kaže da u ovom slučaju postoje tri ključna pitanja, koju Novakovi advokati mogu da iskoriste i sačuvaju ga od deportacije.

"Da sam Novakov advokat, postavio bih tri pitanja. Prvo: Ako moj klijent nije ispunio zakonske uslove, zašto ste mu dali vizu? Drugo: Ako ste bili zabrinuti zbog vize mog klijenta, zašto niste otkazali pre nego što je ušao u avion. Treće: S obzirom da ste mu dali vizu, a nijedan okolnost se nije promenila od tada, po kom osnovu možete da otkažete vizu?"

Podsetimo, srpski as zatočen u Melburnu glavna je tema svih svetskih medija, a konačna odluka biće donesena u ponedeljak.

Australijski graničari ostaju pri svome da Novak nije ponudio dokaze za medicinsko izuzeće, koje bi mu omogućilo ulazak u zemlju i učešće na prvom Grend slemu.