AKTUELNO

Federalni sud u Melburnu poništio je odluku Vlade Australije o ukidanju vize najboljem teniseru sveta Novaka Đokovića i naložio njegovo puštanje na slobodu.

Posle pet dana u zatočeništvu u hotelu "Park" namenjenom migrantima, sudija Entoni Keli je pročitao presudu Vlade o Đokoviću, kojom je poništena odluka da se poništi njegova viza. Vlada će morati da plati troškove, a Đoković će morati da bude pušten za pola sata posle ove odluke. Dobiće pasoš i sve stvari koje je imao sa sobom.

Foto: TANJUG AP/HAMISH BLAIR/SETH WENIG

Advokat Džastin Kvil iz firme Tomson Džir Lojers je izneo sinpć svoju prognozu za Dejli Mejl šta će biti na sudu. I ispričao je prilično optimistični scenario za Đokovića, štaviše, on je ubeđen da će srpski as igrati na Australijan openu.

- Ukoliko Novak Đoković pobedi na sudu, tražiće da se plate sudski troškovi. A, to je već u startu 250.000 dolara za državne advokate, kao i nekoliko desetina hiljada dolara za Novakove troškove. Polako se bližimo sumi od pola miliona dolara i to još u slučaju da ne bude žalbe - rekao je Kvil.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair

Podsetimo, sudija Entoni Keli je presudio da je "Novak Đoković oslobođen, jer mu je bespravno ukinuta viza", i to nakon višesatnog suđenja.

Iako je sud presudio u Đokovićevu korist, vladin advokat Kris Tran je rekao da bi ministar za imigraciju Australije mogao ponovi da razmotri ukidanje Đokovićeve vize.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Prema zakonu o imigraciji Australije, ministar ima ovlašćenja i diskreciono pravo da ukine vizu iz bilo kog razloga. Tran, međutim, nije precizirao razloge po kojima bi Đokoviću ponovo mogla biti ukinuta viza. Ako bi se to desilo, Đoković bi mogao da dobije zabranu ulaska u Australiju tri godine.

Đoković je sredinom prošle nedelje doputovao u Australiju nakon što je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa, ali mu je odmah po dolasku u Melburn ukinuta viza.

#Novak Đoković