AKTUELNO

Španski teniser Rafael Nadal doživeo je povredu rebara tokom mastersa u Indijan Velsu. Sa terena će odsustvovati između četiri i šest nedelja i očekuje se da bude spreman za turnir u Madridu koji počinje prvog maja.

Nadal je u velikom stilu započeo sezonu, osvojio je tri titule uključujući i Australijan open, dok je na prvom mastersu u sezoni poražen u finalu od Amerikanca Tejlora Frica.

Međutim, ono što bode oči jeste činjenica da se Rafa uvek nakon poraza žali na neku povredu. Deluje furiozno, izgleda kao da je sve u redu, a kada izgubi počne da priča o brojnim problemima.

Slično je bilo i prošle godine, kada je propustio drugi deo sezone zbog povrede stopala. Izgubio je u polufinalu Rolan Garosa od Novaka Đokovića i već tada su iz njegovog tima govorili kako nije bio spreman za taj meč.

Nešto kasnije je u Vašingtonu doživeo šokantan poraz od Lojda Herisa, da bi onda zbog povrede propustio ostatak sezone. Pričao je kako mu je karijera ugrožena, a onda je ove godine osvojio Australijan open i igrao u neverovatnoj formi.

Sličan scenario mu se događao i u prošlosti, ne igra skoro pola godine, pa se vrati na teren kao da mu ništa nije bilo.

Foto: Tanjug AP/Mark J. Terrill

Priznaćete, sve je to pomalo čudno. Odličan primer je Novak Đoković, koji iz svima dobro poznatih razloga, nije mogao da igra do turnira u Dubaiju, gde je u četvrtfinalu izgubio od Jiržija Veselog. Dakle, potrebno je vreme da se pronađe ritam, teško je osvojiti bilo koji turnir nakon pauze, a kamoli grend slem kao što je bio slučaj sa Nadalom.

Nije mali broj onih koji čak sumnjaju da se Nadal dopinguje, a da mu povrede služe samo kao paravan iza kog se skriva. Nedavno se pojavio i dokument koji pokazuje da je Španac znatno manje testiran na doping od Novaka.

Zanimljivo kako su u prošlosti mnogi osuđivali Novaka da lažira povrede, da koristi izgovore, dok većina ćuti kada Nadal nakon poraza kaže da je bio povređen.

Odavno je svima poznato da Novak i Nadal nemaju isti tretman i da ono što se zamera Đokoviću, kod Rafe se to zanemaruje.