AKTUELNO

Hrvatski portal "Indeks", pozivajući se na podatke sajta "Ultimatetenisstats", dao analizu u kojoj tvrdi da je Novak Đoković ubedljivo najveći teniser svih vremena, neuporedivo ispred Federera i Nadala.

Čak i Hrvati tvrde da je Novak Đoković (35) najveći teniser svih vremena! Zagrebački portal "Indeks", pozivajući se na podatke specijalizovanog sajta "Ultimatetenisstats", u analitičkom tekstu tvrdi da je srpski as ubedljivo ispred Rafaela Nadala (36) i Rodžera Federera (40) u borbi za najboljeg igrača u istoriji belog sporta.

Pomenuti portal bavio se čistom statistikom teniskih dostignuća. Povod je bilo Nadalovo osvajanje Rolan Garosa, čime je došao do 22. titule na grend slemovima. Naslov "Indeksovog" teksta glasi "Nadal nije postao najbolji ikada. Ostao je gde je i bio - daleko iza Đokovića." Podsećaju da popularni Bik sa Majorke ima ukupno 58 trofeja sa grend slemova i mastersa, isto koliko ima i Novak (20 grend slemova, 38 mastersa).

Nole najkonstantniji

Ipak, činjenica je i da Srbin ima pozitivan skor u međusobnim okršajima s Nadalom (30:29), kao i da je ubedljivo ispred njega po broju nedelja na vrhu ATP liste. Osim toga, navode i da je Đoković najkonstantniji, što je jedan od glavnih aduta zbog čega je ispred najvećeg rivala.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Najslabiji Nadalov, a najjači Đokovićev argument jesu nedelje na mestu broj jedan na ATP listi. Đoković je najbolji u istoriji sa preko 370 nedelja, dok je Nadal dostigao samo 209, čime je znatno slabiji ne samo od Novaka i Federera već i od Lendla, Konorsa i Samprasa. Osnovni parametri po kojima se računa zvanje za najboljeg u istoriji, osim osvojenih velikih i malih turnira, jesu mesto na ATP listi, konkurencija i naravno dugovečnost - navodi "Indeks".

Hrvati su potom izvukli listu statističara sa sajta "Ultimatetenisstats", koji je, prema sopstvenom sistemu bodovanja, stavio Đokovića na ubedljivo prvo mesto (pogledajte tabelu). U obzir se, dakle, uzimaju svi parametri - počev od trofeja, procenta pobeda, nedelja na vrhu ATP liste, dugovečnosti, skora protiv najvećih rivala i konkurencije. Novak Đoković i Rafa Nadal imaju isti procenat pobeda (83,2 odsto), a osim grend slemova, u svakoj drugoj stavci Srbin je ispred Španca.

Beskrupulozno efikasan

Hrvatski portal dodaje i još argumenata koji idu na Đokovićevu stranu.

- Nadal nikad nije osvojio Završni masters, a više od polovinu svojih masters titula osvojio je u Rimu i Monte Karlu (21). Nikad nije slavio na mastersima u Parizu i Majamiju. Jedini koji je osvojio sve turnire iz serije 1.000, a pritom je svakog osvojio barem dva puta, upravo je Đoković. Rafa je dominantna sila ta dva meseca kada je sezona na šljaci na vrhuncu. Za one koji manje vole kvantitet, a više umetnički dojam, Federer je sinonim elegancije i talenta, Nadal neverovatne snage i dominacije na šljaci, a Đoković beskrupulozne teniske efikasnosti - dodaje "Indeks".

Autor:

#Novak Đoković