AKTUELNO

Novak Đoković nije mogao da uđe u SAD i takmiči se na US Openu zato što je nevakcinisani stranac, dok sa druge strane postoji apsurdna situacija.

Sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan-Pjer izjavila je danas da Novaka Đokovića nije moguće izjednačiti sa migrantima koji ilegalno ulaze u SAD, pošto ju je na konferenciji "ispreskakao" jedan novinar Foksa. Nedeljama unazad postavljalo se pitanje da li će američke vlasti relaksirati "korona mere" po kojima bi Đoković mogao da uđe u državu i nastupi na US Openu, a nakon što se to nije dogodilo - podigla se još veća bura u javnosti.

Zato je novinar Piter Dusi pitao zvaničnicu Bele kuće kako je moguće da nevakcinisani migranti stalno ulaze u SAD, dok teniseri svetske klase, što je kasnije pojasnio da je u pitanju Novak Đoković, ne mogu da dođu.

"Kad me već pitate za njega, spisi su poverljivi po zakonu SAD, zbog toga vlada ne može da odgovara na pitanja o individualnim slučajevima i zahtevima za vizu. Radi očuvanja privatnosti, vlada takođe ne može da komentariše medicinske informacije individualnih putnika, konkretno ovog tenisera", pokušala je da se odbrani Karin Žan-Pjer koja je prokomentarisala da su slučajevi migranata i Đokovića "dve različite stvari".

"Kako su to dve različite stvari? Neko nevakcinisan uđe u avion i vi kažete da to nije u redu. Neko uđe u Teksas ili Arizonu nevakcinisan i on može da ostane?", nastavio je novinar da pritiska američku zvaničnicu koja je nervozno odgovorila da to nije tačno i da "ne može neko da uđe tek tako u SAD".

"Upravo to se dešava. Hiljade ljudi prelaze dnevno. Neki se predaju, neke uhvate, desetine i hiljade nedeljno prođu. To se događa", rekao je novinar Foksa koji je želeo da nastavi polemiku i pokaže koliko je besmisleno pravilo po kome nikako Đoković nije mogao da nastupi na US Openu, što je potpuni presedan, da bi se Žan-Pjer potom branila pričom o postavljanju nove tehnologije na granicama kako bi "uhvatili" migrante.

Pogledajte polemiku!

Podsetimo, US Open je počeo u ponedeljak, a već prvog dana videli smo već deset šokantnih rezultata koji nisu toliko ni dobra vest za Novaka Đokovića koji mora da navija protiv Rafaela Nadala kako ne bi pobegao opet na dva grend slema od srpskog asa.