AKTUELNO

Javnost se još nije smirila od prebijanja devojčice u Grodskoj, a pojavio se još jedan stravičan snimak u kojem se vidi kako otac bije svoju ćerku. Na snimku se vidi kako muškarac na teniskom terenu četrnaestogodišnju devojčicu prvo šutira u predelu stomaka, a nakon toga počinje snažno da je udara po glavi, šamara je i baca na pod.

Povod za ovo nasilničko ponašanje je to što je jedan od trenera koji je u tom momentu radio sa njom rekao da se devojčica toga dana nije dovoljno zalagala i da se nije dovoljno kretala po teniskom terenu.

Bogdan Obradović, teniski trener rekao je za Novo vikend jutro kod Jovane Jeremić da se ovako eksplicitno i na ovaj način nasilje na terenu nije dešavalo.

- Za mene je nasilje i ideja roditelja da vrše toliki pritisak na decu problem koji mora sistemski da se reši. Teniski tereni su jednini na čitavoj planeti su stavljeni u isti koš zajedno sa roditeljima. Vi kad odete na profesionlne turnire, svako tamo može da dobije 'pas' i da bude ako se sam prijavi trener svom detetu, naročito u ženskom tenisu i odatle kreću svi problemi - naveo je Obradović i dodao:

- Možete da zamislite u nekim drugim sportovima da dođu roditelji da tu sede i da daju savete i da se bave karijerama i svim ostalim, tako da ja mislim da je ovo na prvom mestu pitanje za Međunarodnu tenisku federaciju, pitanje za Žensku tenisku asocijaciju i druge velike organizacije, koje nisu definisale hijerarhiju i nisu postavile stvari na svoje mesto - zaključuje trener.

Kako je rekao, nema zemlje na svetu a koju on nije obišao gde nemate ovakvu količinu mešanja roditelja u trenerski posao, a opet sa druge strane klubovi nisu zaštićeni.

- Mi u sportu imamo jedan deo koji se zove pedagogija, ako govoriomo o tome mi govorimo o nekome ko je jako značajan kao što je učitelj, profesor, nastavnik. Zamislite da neko dođe na čas matematike i da krene da pametuje. To je zakonom zabranjeno - kaže Obradović.

On dodaje da sve mora da se definiše i da moramo da uđemo dublje u čitav problem.

- Za mene je čudna stvar, da smo mi masovno prihvatili te privatne časove i u školama. Vi imate sada totalnu improvizaciju svega. Roditelje koji se nalaze na teniskom terenu, dolaze i odvode decu i tako dalje, ali to ne znači da oni moraju da učestvuju u samom treningu - naveo je trener.

Foto: TV Pink Printscreen

Snežana Pantović, sportski novinar Radio Beograda rekla je da je potpuno normalno u našoj zemlji ali i u svetu, posebno u zemljama koje su siromašne, da je plejada uspešnih tenisera za mnoge roditelje čija se deca bave tenisom kao semafor sa upaljenim zelenim svetlom za lako zaradjivanje novca.

- To su neostvarene ambicije ili beg od siromaštva i onda se tu bukvalno ne biraju sredstva. Mi smo imali priliku da vidimo da roditelji umeju da budu strašno surovi, ja tridest tri godine radim kao sportski novinar, možda je u ovom trenutku u tenisu najekstremnija situacija - navela je Pantović.

Ona je podsetila na istraživanje sa sportskim novinarima o tome koju vrstu nasilja su oni uspevali da primete na sportskim terenima, i da su i tada rezultati bili frapantni.

- 70 odsto novinara je videlo roditelje sportista kako vređaju, ponižavaju, ismevaju svoju decu tokom takmičenja - rekla je novinarka.

Ona je dodala i to da je odnos roditelja čija su deca jako talentovana vrlo specifičan. Što je talenat veći, to je ono više izloženo svim oblicima nasilja, zaključila je sportska novinarka.

#Bogdan Obradović

#Nasilje

#Novo vikend jutro

#Roditelji

#Snežana Pantović

#Tenis