AKTUELNO

Novak Đoković juriša ka 10. tituli na Australijan openu. Srpski teniser je preskočio tri prepeke, a do trofeja su mu ostale još četiri. Sudeći po tradiciji rekorder po broju trofeja u Melburnu je najveći favorit da ode do samog kraja.

Brojke trenutno petog igrača planete na tlu Australije, ali samom uvodnom grend slemu su impozantne. To je još jedan dokaz zašto se Nole na "Rod Lejver arene" oseća kao u dnevnoj sobi.

Đoković ne zna za poraz na najmanjem Kontinentu još od 2019. godine. Tu sezonu je počeo u Melburnu sa sedam pobeda na putu do titule. Isti skor imao je na AO i 2020, s tim što je prethodno ostvario i šest pobeda na ATP kupu u Brizbejnu, dok je 2021. na tom takmičenju odigrao dva meča i oba pobedio.

Usledila je treća uzastopna titula u Melburnu sa novih sedam pobeda, a onda i prinudna dvogodišnja pauza, koju je prekinuo u Adelejdu sa pet pobeda za 34. u nizu. Ako osvoji Australijan open 2023. niz će se popeti na 41. Trenutno je na broju 37, s obzirom na to da je u dosadašnjem toku turnira pobedio Roberta Karbaljesa Baenu, Enca Kuakoa i Grigora Dimitrova.

Takođe, Novak se nalazi u seriji od 24 vezana trijumfa na AusOpenu i jedini je od onih koji su u osmini finala koji je osvajao grend slem titulu. Treba reći i da je 15. put prošao u četvrto kolo uvodnog grend slema u bogatoj karijeri.

Iz ove prespektive Novaka bi na putu ka novom trofeju u Melburnu mogla da zaustavi jedno povreda zadnje sa lože koja mu pravi probleme od prvog kola.

Đoković u osmini finala igra protiv Australijanca Aleksa de Minora, a taj meč na programu je u ponedeljak.

Autor: