AKTUELNO

Novak Đoković je nastavio sa dominacijom na Australijan openu, a nova "mušterija" bio je Amerikanac Tomi Pol, koga je savladao sa 3:0 i plasirao se u finale Australijan opena.

Ovo je Novaku jubilarno 10. finale u Melburnu, gde nikada nije izgubio bitku za trofej, a rival će mu biti Grk Stefanos Cicipas, koji je u drugom polufinalu slavio protiv Rusa Karena Hačanova sa 3:1.

Novak će plasmanom u finale ostvariti i brojne benefite.

Đoković je zaradio 1.200 bodova za ATP listu, pa je trenutno na tabeli uživo na drugom mestu, iz Karlosa Alkaraza, a ispred rivala u finalu Stefanosa Cicipasa. Novak ima 6.270 bodova, 75 više od Cicipasa i ko bude osvojio Australijan open, biće i novi teniski broj 1.

Nije zanemarljiv ni finansijski aspekt. Novak je plasmanom u finale zaradio sigurnih 1.155.000 američkih dolara. Novak je trenutno rekorder po zarađenom novcu od turnira sa 164.786.653 dolara, a posle Australijan opena će značajno pojačati svoj rekord.

Ali, to nije jedini rekord koji je Novak oborio, jer je sada postao apsolutni rekorder Australijan opena kada je u pitanju broj uzastopnih pobeda. Pretekao je Andrea Agasija sa kojim je do sada bio izjednačen, ali sada Novak ima pobedu više - 27, a u finalu može brojku dodatno da poboljša.

Ni to nije jedini rekord koji je Novak oborio, jer je sada ušao u svoje 33. finale Grend slema i pobegao je Rodžeru Federeru za dva, a Rafaelu Nadalu za tri finala.

Onaj najvažniji rekord Novak može da sruši već u finalu, a to je broj osvojenih Grend slem titula, čime bi se izjednačio sa Rafaelom Nadalom sa 22 Grend slem trofeja.

Autor: