AKTUELNO

Nekadašnja reprezentativka i državna rekorderka u kuglanju Irena Kaločai preminula je u Zrenjaninu u 84. godini, saopštio je njen matični Kuglaški klub Kristal.

Irena Kaločai u kuglanu Kristala u Zrenjaninu, prvi put je ušla 1956. godine kao sedamnaestogodišnjakinja i od tada je pisala najlepše stranice istorije zrenjaninskog, ali i srpskog i jugoslovenskog kuglanja. Tri puta bila je prvakinja Jugoslavije i osam puta Srbije.

Kao članica reprezentacije od 1959. do 1972. godine, učestvovala je na pet Svetskih prvenstava, a 1960. i na šampionatu Evrope. Za reprezentaciju je nastupila 30 puta.

Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1970. godine, u paru sa Slovenkom Ludvig, za reprezentaciju Jugoslavije osvojila je bronzanu medalju, a četiri godine ranije, na meču protiv Rumunije, postavila je jugoslovenski i nezvanični svetski rekord, pošto su se zvanični rekordi verifikovali samo na svetskim prvenstvima.

Irena Kaločai je u dva mandata bila predsednica Kuglaškog saveza Jugoslavije, sudija, trener, sportski pedagog i veliki prijatelj KK “Kristal” do poslednjeg dana. Ženska ekipa KK Kristal, njoj u čast, pet puta je organizovala Turnir Irena Kaločai, u periodu od 2015-2019. godine.

Bila je udata takođe za istaknutog sportskog radnika Tibora, dugogodišnjeg sekretara Kristala, trenera i selektora državne reprezentacije osamdesetih godina.

Autor: