AKTUELNO

Velika Britanija će biti domaćin samita 30 zemalja na kojem će se razgovarati o mogućem učešću sportista iz Rusije i Belorusije na Letnjim olimpijskim igrama 2024. u Parizu, saopštilo je danas britansko Ministarstvo za kulturu, medije i Sport (DCMS).

Velika Britanija će predsedavati samitom kako bi koordinirala međunarodni odgovor na zabrinutost da će ruski i beloruski sportisti moći da učestvuju na Olimpijadi, navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.

Lusi Frejzer, britanska ministarka kulture, medija i sporta, rekla je da se ne može dozvoliti da ruski sportisti stoje pored tima Velike Britanije i svih ostalih na svetskoj sceni.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala je novinarima ranije danas da je inicijativa evropskih zemalja da se sportistima koji predstavljaju Rusiju i Belorusiju zabrani pristup svim međunarodnim sportskim turnirima očigledno kršenje zakona i da ima za cilj da seje razdor među Olimpijskim pokretom.

"U stvari, zadatak ozloglašene rusofobno nastrojene grupe je da pokrene još jednu kampanju protiv naših sportista, pozivajući na bojkot takmičenja u suprotnom", istakla je ona.