AKTUELNO

Međunarodni olimpijski komitet nalazi se poslednjih nedelja u krajnje delikatnoj poziciji zbog sve jačeg pritiska Zapada i Ukrajine da ruskim i beoruskim takmičarima zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Na nedavnom sastanku u Kaunasu, Litvanija, 35 zemalja učesnica sastanka na čelu sa najvećim silama, saglasilo se da bi zbog invazije Rusije na Ukrajinu takmičarima iz te zemlje, ali i Belorusima kao najvećim saveznicima Rusa, moralo da bude zabranjeno učešće na najvećem sportskom događaju.

MOK, ipak, ne želi da donese odluku pod pritiscima, želi isključivo pregovore koje bi doveli do najboljeg rešenja, a najbolje rešenje može biti samo učešće svih sportista sveta bez bilo kakvog isključivanja, kao što i nalažu olimpijski principi.

Prvi čovek MOK-a Tomas Bah, Nemac, pričao je na ovu temu sa novinarima u nedelju na Svetskom prvenstvu u skijanju. Na pojedine konstatacije da bi se MOK stavio na "pogrešnu stranu istorije" ukoliko bi dozvolio Rusima i Belorusima učešće u Parizu, Bah je imao spreman odgovor.

- Ne, istorija će pokazati ko je uradio više za mir. Oni koji pokušavaju da ostave linije otvorene, da komuniciraju, ili oni koji žele da izoluju i da dele - jasan je nemački advokat, prenose strani mediji.

- Mi smo pokazali sve ovo o čemu pričam sa velikim uspehom tokom istorije olimpijskog pokreta - poručio je Bah aludirajući na primere Severne i Južne Koreje, Izraela i Palestine, ali i Kosova.

- Naša uloga je da spajamo ljude - dodao je Bah.

Inače, prvi čovek MOK-a sve ovo je pričao tokom takmičenja sa kojeg su ruski i belorusiki predstavnici eliminisani upravo zbog rata koji besni u Ukrajini.

Ukrajina na Svetskom prvenstvu u skijanju ima jednog takmičara, u pitanju je Ivan Kobasnijuk koji je zbog okolnosti u kojima se nalazi njegova zemlja bio najinteresantniji sagovornik medijima.

Foto: Tanjug AP/Ashley Landis

On je još ranije rekao da bi Rusima trebalo zabraniti učešće u Parizu solidarišući se sa sunarodnicima, poznatim sportistima Ukrajine Vladimirom Kličkom, Jaroslavom Mahučik i Elenom Svitolinom koji se takođe glasno zalažu za ovakve sankcije rusima.

- Rusija ubija moj narod. To baš nije najbolja situacija po Olimpijski komitet - rekao je Kobasnijuk.

Njegove reči, ali i stav svakog ukrajinskog sportiste su naravno došle i do prvog čoveka MOK-a Baha koji, naravno, u potpunosti razume ovakav stav Ukrajinaca.

- Podržavam svakog ukrajinskog sportistu. Sa ljudske tačke gledišta mi rzaumemo njihov stav, delimo njihovu patnju. Ali svaki ukrajinski sportista može biti siguran da se u potpunosti solidarišemo sa njima i da sve njihove izjave, stavove i komentare uzimamo vrlo ozbiljno u razmatranju bilo kakve dalje odluke - rekao je Bah.

MOK je takođe naveo savet stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava koji kaže da bi "zabrana sportista na osnovu pasoša bila diskriminacija".

Kroz istoriju, samo dva puta se desilo da neke zemlje budu izabečene zbog politike koju su vodile: Nemačka i Japan nisu učestvovale na Igrama u Londonu 1948. zbog agresije u Drugom Svetskom ratu i Južna Afrika, koja je bila isključena iz Olimpijskih igara od 1964. do 1988. godine zbog Aparthejda.

- Međunarodni olimpijski komitet, koji je posvećen ljudskim pravima, kao i sve međunarodne sportske federacije, naravno mora da se pozabavi ovim ozbiljnim problemima - rekao je Bah u nedelju, dodajući da olimpijski sportovi imaju "ujedinjujuću misiju okupljanja ljudi" usred drugih ratova širom sveta.

#Olimpijske igre

#Tomas Bah