AKTUELNO

Najbolji svetski teniser Novak Đoković juri osmu titulu na najprestižnijem grend slemu.

Za razliku od prošle sezone, na Vimbldonu će ove godine ponovo biti dozvoljeno teniserima iz Rusije i Belorusije da učestvuju.

Podsetimo, zbog rata u Ukrajini, igračima iz ove dve države bilo je zabranjeno da se prošle sezone takmiče, a najveći ceh platio je prvi reket sveta Novak Đoković, koji je uprkos osvojenom peharu ostao bez bodova zbog odluke ATP-a.

Budući da je Vimbldon u međuvremenu ostao "usamljen" u tome da kažnjava ruske i beloruske tenisere, predviđanja su da će odluka uskoro biti promenjena, te da će Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Arina Sabalenka, Viktorija Azarenka i ostali sportisti iz Rusije i Belorusije moći da se pojave na najprestižnijem grend slemu.

Kako piše "Dejli Mejl", teniseri iz Rusije i Belorusije već obavešteni o novostima i već im je najavljeno da će umesto toga biti uvedena stroga pravila. Takmičiće se pod neutralnom zastavom, a bez prava žalbe biće momentalno izbačeni sa takmičenja, ako na bilo koji način podrže rat u Ukrajini.

U većini slučajeva, ruski i beloruski predstavnici "belog sporta" jednoglasni su da treba da zavlada mir. Prethodno se spekulisalo da će javno morati da se oglase i osude Vladimira Putina, ali umesto toga "kod" koji bude morao da se poštuje podrazumeva samo da ni na koji način ne podrže rat. Još uvek je nepoznanica kako će se to odraziti na navijače, poznavajući da je na Australijan Openu bilo nemilih scena.

Već posle uvodnog kola zabranjene su ruske zastave, da bi potom u centru pažnje bio i Novakov otac, Srđan Đoković kada se nesmotreno fotografisao sa navijačima koji su kod sebe imali zastavu sa likom Vladimira Putina.

I dalje se čeka zvanično saopštenje organizatora trećeg grend slema, u kome će se objaviti pravila i za navijače, dok je dobra vest i da ovo znači povlačenje kazne ATP.

To znači da će Novak Đoković ove sezone igrati za pehar, ali i za bodove na Vimbldonu, s tim da je njemu važnije da po osmi put podigne trofej na londonskoj travi.