AKTUELNO

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) preporučio je ponovno uključivanje ruskih i beloruskih sportista u međunarodna takmičenja.

Ipak postoji par uslova.

Učestvovali bi pod neutralnom zastavom, samo u pojedinačnoj konkurenciji i da aktivno ne podržavaju agresiju na Ukrajinu.

Preporuke Izvršnog komiteta MOK, odnose se samo na povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, ali ne i na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, za koje će MOK doneti odluku u odgovarajuće vreme.

Za Ruse i Beloruse, timska takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je takođe ponovio da je protiv toga da Rusija i Belorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim federacijama je jasno rečeno da ne pozivaju političare iz pomenutih zemalja na velika takmičenja.

Kijev, Ukrajina, Neredi, Sergej Bubka, MOK, Soči 2014, Bogdana Macocka, Krvavi SukobiFOTO: APNemačka ministarka sporta Nensi Faser rekla je da je preporuka MOK šamar ukrajinskim sportistima.

„Međunarodni sport mora u potpunosti da osudi brutalni ruski agresorski rat. To se može uraditi samo potpunim isključivanjem ruskih i beloruskih sportista“, navela je Faser u saopštenju.

Ukrajina, Poljska i baltičke zemlje već dugo prete bojkotom Olimpijskih igara 2024. godine u slučaju prisustva ruskih i beloruskih sportista.

Autor: