AKTUELNO

Najbolji srpski teniser Novak Đoković sa treće pozicije stiže na Rolan Garos.

Đoković je do pre dve nedelje bio na prvom mestu, a ukupno je sakupio 387 nedelja na vrhu i ubedljivi je rekorder u ovoj kategoriji.

U međuvremenu su ga preskočili Karlos Alkaraz i Danil Medvedev, ali pošto su sva trojica praktično u 760 poena, vodiće se velika borba za prvo mesto već na Rolan Garosu u Parizu.

I da, Đoković ima šansu da se vrati na čelo ATP liste već posle drugog Grend slema u sezoni. Ali, ne zavisi sve od njega. Alkaraz trenutno ima 6815 poena, Medvedev 6330, a Đoković 5955 bodova.

Postoje dva scenarija po kojima Đoković može da se vrati na prvo mesto.

Prvi - Đoković osvaja grend slem, a Alkaraz ispada pre finala. U ovom slučaju, plasman Medvedeva nije bitan, odnosno Rus može da igra i finale, ali neće ugroziti put Đokovića do prvog mesta.

Drugi - Đoković stiže do finala, ali ne osvaja Rolan Garos. U ovom slučaju, Alkaraz mora da ispadne pre četvrtfinala, a Medvedev pre polufinala.

Svakako, Alkaraz i Medvedev imaju više mogućnosti da se popnu na prvo mesto. Alkaraz ostaje prvi i ako ne osvoji titulu, ali uđe u finale u kome neće igrati Medvedev. Takođe, ako ispadne u polufinalu, Medvedev ne uđe u finale, a Đoković ne osvoji titulu. Španac može da ostane prvi i ako ispadne u četvrtfinalu, pod uslovom da Medvedev ne uđe u polufinale, a Đoković ne osvoji titulu.

Medvedev vreba svoju šansu, a put do trona bi bio ispunjen ako bi ušao u finale i osvojio titulu, ili u finalu ne bi igrao protiv Alkaraza ili Đokovića. Medvedev može da izgubi u polufinalu pod uslovom da Alkaraz ispadne najmanje do četvrtfinala, a Đoković ne osvoji turnir. Ako ispadne u četvrtfinalu, Rus može da bude prvi samo pod uslovom da Alkaraz ispadne u prvom ili drugom kolu, a Đoković ne uđe u finale.

Podsetimo i da su prošle godine Novak Đoković i Karlos Alkaraz ispali u četvrtfinalu, a Danil Medvedev u četvrtom kolu na ovom turniru.

Autor: