AKTUELNO

Moćna poruka Novaka Đokovića nakon plasmana u drugo kolo Rolan Garosa imala je veliki odjek širom sveta.

On je nakon trijumfa nad Aleksandrom Kovačevićem u prvom kolu Otvorenog prvenstva Francuske na kameri napisao: "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju" i tako izazvao burne reakcije van granica naše zemlje.

Samosvojnost i autentičnost su stubovi i glavne odlike Novakove ličnosti, ali proces formiranja jasnog izraza i sticanje glasa da se ovi aspekti i stavovi o raznim pitanjima primete trajao je više godina pridobijanjem zainteresovane publike i međunarodne sportske i šire javnosti, uz niz zapaženih uspeha na turnirima i ATP rang-listi.

Kao veliki učenik praktične materije, Novak je sazrevao u izrazu, sadržaju i odabiru momenta da se oglasi o celom spektru pitanja, odslikavši time svoj širok opseg interesovanja, što je dosta neuobičajeno za jednu tenisku zvezdu. Pratioci tenisa bili su iznenađeni Novakovom neposrednošću, rečitošću, poliglotskim kvalitetima, stavovima i odvažnošću da komunikaciju podigne na viši nivo. Činjenica da je Novak iz Srbije, da je ponosan na to i rečit po meri najviše cenjenih svetskih medija i debatnih kružoka, da zaista može da skrene pažnju na svoje stavove i u eminentnim svetskim krugovima otvori posve nove razgovore u svetskom tenisu i oko njega, skoro je jednako veliko iznenađenje kao što je remećenje dvojca Federer - Nadal u takmičarskom smislu.

Njegova ishrana, metodi za očuvanje fizičke pripremljenosti, duhoviti komentari ili komične imitacije, isticanje zanemarenih tema iz celog sveta koje bude osećanje humanosti, pažnja za decu i mlade preko njegove fondacije i svakodnevnih ličnih gestova i aktivnosti, podrška koleginicama i kolegama kojima profesionalno bavljenje tenisom ne pruža uslove za pristojan život, očuvanje životne sredine, otvaranje tema kao što su pravednost i pristojnost, lični ponos i sloboda i patriotizam postavile su Đokovića kao jednu od najpraćenijih ličnosti međunarodne scene i mnogo pre pandemije koronavirusa.

Novak danas budi fascinantnu pažnju na svim meridijanima našeg globalnog sela i inspiriše na stalno preispitivanje onog što činimo, govorimo, volimo, verujemo, kritikujemo, menjamo i delimo jedni s drugima. Zbog toga je poruka iz prvog kola ovogodišnjeg Rolan Garosa jedna od onih koje imaju jedinstvenu izražajnu vrednost kad je napiše Novak Đoković, kao i milijarde reakcija koje te poruke i stavovi iniciraju.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

Ono što je možda novo kod Novaka u ovom procesu je što je, ako je to moguće, još slobodniji da snažno stane iza svojih izjava, stavova, mišljenja, komentara i preporuka i prepusti drugima kako će da "reterniraju" na taj potez. To je svakako i potvrda njegovog novog nivoa umeća i zrelosti kao komunikatora i društveno angažovane osobe i biće sve zanimljivije posmatrati njegov razvojni put u ovom smislu u narednim godinama.

#Novak Đoković