AKTUELNO

Vrhunsko fizičko i mentalno stanje, pomirenje s Parižanima, motivacija zbog dolaska dece... U nedelju će srpski as biti priznat kao najbolji svih vremena.

Novak Đoković ima iskustvo koje nema nijedan od njegovih rivala u Parizu, a to može da bude presudno u ključnim momentima.

Ko zna - zna! U ove tri reči može se sažeti prva nedelja ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu, a da se pritom ne ogreši previše o one asove koji svojim rangom zaslužuju sve poštovanje, ali (pre)često umeju da uđu u registar izuzetaka ili iznenađenja.

Istini za volju, iznenađenja i nije bilo mnogo, a za to bi jedan od razloga mogao da bude i nikad veći broj turnira na šljaci na kojima je nastupao i "krem de la krem" svetskog tenisa, bez obzira na njihovu kategorizaciju, kako bi se učesnici Rolan Garosa što bolje pripremili za izazove kvalifikacija i glavnog žreba.

Pre samog turnira, ledeni tuš za milione ljubitelja "kralja šljake", čijih je neverovatnih 14 titula ovekovečeno u vidu spomenika na centralnom mestu teniskog kompleksa kod Bulonjske šume: Nadal je objavio povlačenje s turnira i narednu godinu kao (najverovatnije) poslednju u karijeri.

Ovo obaveštenje je skoro sve poglede uputilo u jednom pravcu - onom iz kojeg je, posle nimalo reprezentativne dosadašnje sezone na šljaci, stizao Novak Đoković, kao jedinom realnom kandidatu za osvajanje turnira, a da ga je prethodno osvajao (dva puta - uz šest odigranih finala). Ova vest je ionako "otvoreni" žreb (po rezultatima sa evropske sezone na šljaci) učinila još neizvesnijim, a među vodećim projektovanim favoritima našli su se Alkaraz, Medvedev, Rud, Rune, Rubljov i Zverev.

A onda - iznenađenja: eliminacija Medvedeva od Sejbota Vilda, Rubljova od Sonega i Hurkača od Variljasa.

Pogled na predstojeća četvrtfinala kod muškaraca izgleda ohrabrujuće za navijače Novaka Đokovića, pogodan žreb za dizanje forme iskoristio je u potpunosti, oseća se fizički i mentalno spremnim za osvajanje trofeja, "pomirio" se s nikad ćudljivijim delom publike i dodatno je motivisan prijatnim boravkom ćerkice Tare i sina Stefana za borbu do maksimuma.

Na putu do ostvarenja najvećeg karijernog cilja s njegove strane žreba - rekorda po broju osvojenih grend slemova (23) - stoje Hačanov (8:1 za Novaka) i Alkaraz ili Cicipas - meč koji Novak već nedeljama vizuelizuje u za njega karakterističnim pripremama kao "finale pre finala".

Važno je znati da je faktor iskustva izuzetno bitan na Rolan Garosu, da često deluje i kao "korektor" za moguće nedostatke u igri, a po njemu je ovde Novak bez premca. Neka od svojih najtežih iskustava u karijeri, kambekova i pobeda naš as je proživeo upravo ovde i niti jedan put ulazak u finale i konačno osvajanje "trofeja musketara" nije bio ne lak - nego još teži. Sedamnaest plasmana u četvrtfinale Rolan Garosa svedoči o tome koliko se šljaka Šatrijea i Lenglena urezala u kožu velikog šampiona iz Srbije, a vrednost toga će se, nadamo se, prikazati u najlepšem svetlu na putu da u nedelju bude napokon priznat kao - najveći svih vremena!

Rolan Garos, četvrtfinale:

Novak Đoković - Karen Hačanov ne pre 15.30

Karlos Alkaraz - Stefanos Cicipas 20.15

Sreda:

Holger Rune - Kasper Rud

Aleksander Zverev - Tomas Martin Ečeveri

Autor: