AKTUELNO

Najbolji svetski teniser Novak Đoković i dalje je prvi na ATP listi, iako je izgubio veliki broj bodova ispadanjem u polufinalu Australijan opena.

Nole ima 9.885 bodova i biće prvi do početka marta, iako neće učestvovati ni na kakvim turnirima do Indijan Velsa. S druge strane Karlos Alkaraz ima sa 9.255 bodova, a slede Danil Medvedev sa 8.765 i Janik Siner sa 8.310.

Upravo je ovaj poslednji skinuo Đokovića sa vrha UTR liste, liste za koju se Đoković ranije zalagao kada je u pitanju rangiranje.

- UTR rejting je najbolji način da se merite sa svim drugim igračima, bez obzira na njihovu starost ili nivo vesštine - rekao je svojevremeno.

UTR lista sadrži skalu od 1 do 16,5, a prilikom bodovanja se posebno uzimaju u obzir parametri kao što su kvalitet turnira na kojima su teniseri nastupali, kvalitet protivnika koji su savladani, format i slično.

Za razliku od ATP liste koja se gleda na 52 nedelje, UTR lista se pravi na osnovu rezultata koji su viđeni poslednjih nekolkiko nedelja ili meseci. S tim da nije isto bodovanje ako pobediš petog ili 55. igrača sveta.

Tako je Siner sada na prvom mestu ove liste sa 16.22 poena, dok Novak ima 16.16. Medvedev je treći sa 15.98, Alkaraz ima 15.89, a Andrej Rubljov 15.88.

Kada je u pitanju ATP lista, među 10 najboljih su i Andrej Rubljov, Aleksander Zverev, Holger Rune, Hubert Hurkač, Tejlor Fric i Stefanos Cicipas.

Laslo Đere je drugi najbolje rangirani srpski teniser i nalazi se na 35. mestu, Miomir Kecmanović je 40, a Dušan Lajović je na 53. poziciji.

Autor: