AKTUELNO

Bez obzira na trenutnu krizu Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena!

Ovo je konstatacija nekadašnjeg američkog tenisera, danas komentatora Džima Kurijera, četvorostrukog osvajača grend slem titula. On tvrdi da je debata o tome ko je najbolji ikada pri kraju i da su brojke jasne, te da je njih teško demantovati.

Novak Đoković je po svim relevantnim parametrima ispred Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Foto: Tanjug AP/Alastair Grant

- Statistički, gotovo je! Osim ako Nadal ne pronađe nešto čime bi mogao da se vrati. Mnogo toga je na strani Đokovića. Prvo, bolji je u međusobnom skoru od obojice. Od Federera 27:23, od Nadala 30:29. Ono što je takođe važno su nedelje na prvom mestu. I tu ima ogromno vođstvo. Idemo dalje, biti "broj 1" na kraju sezone. Novak je to uspeo osam puta, Federer i Nadal po pet. Od njih je bolji Sampras koji je to uradio šest puta - govori Džim Kurijer i nastavlja:

- Za mene brojke ne lažu. Novak Đoković je najveći i zaslužuje sva priznanja koja dobija. Plus, igrao je u istoj eri sa svojim najvećim rivalima, tako da imamo direktan rekord.

Džim Kurijer nastavio je dalje svoje obrazlaganje.

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

- Ljudi će reći da ja navijam za Đokovića, da volim da ga gledam, da ostavlja utisak na mene. Shvatam. Volimo strast u našem sportu, ali ovo je diskusija zasnovana na činjenicama o dostignućima, a ne o stilu. Zato je sve izrečeno za Đokovića direktan udarac u stomak njegovim oponentima - objasnio je Džim Kurijer.

I Patruk Muratoglu, čuveni teniski trener ima slično mišljenje.

- Nikada u istoriji tenisa nisam video nekoga ko je na vrhuncu svoje igre sa 36 godina. Sa koliko su Nadal i Federer bili na vrhu. Sa 26, 28... Novak je celu karijeru najbolji.

Autor: