AKTUELNO

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, rekao je da su mere Prištine, ničim izazvane i da su uznemirile građane Kosova i Metohije.

- Govorimo o meri kojom se otežava život svakog Srbina na prostoru Kosova i Metohije. Povećanje ovih cena predstavlja direktan udar na budžet svakog građanina. Mleko koje su juče kupovali za, na primer, 100 dinara, koštaće 200 dinara i pitanje je da li će ga uopšte biti - naveo je Simić i dodao:

Ove mere nemaju nikakvo ekonomsko uporište, već predstavljaju političke mere Prištine uperene prema Srbima, kako bi oni napustili svoja vekovna ognjišta. Kada duplo poskupe osnovne životne namirnice, to znači da je plata svakog Srbina na KiM 50 odsto manja nego što je bila - izjavio je Simić za Novo jutro Televizije Pink.

Prema njegovim rečima, to će izazvati reakciju građana, a politički predstavnici Srba na KiM pokušaće da umire narod, ali nikada neće biti protiv njega.

- Razumemo i nezadovoljstvo i bes koji se stvara. Mi ćemo biti uz svoju narod ma kakvu odluku da donese. Na današnjem sastanku ćemo predsedniku Vučiću preneti bes i zabrinutost građana. Mi ćemo zahtevati da on upozna međunarodnu javnost sa dešavanjima na KiM - kazao je Simić.

Foto: TvPink Printscreen

On dodaje da u situaciji u kojoj se nalazimo ovo predstavlja klasičan primer institucionalnog nasilja koje se sprovodi nad običnim građanima.

- Svi su saglasni da je ovo prevršilo svaku meru. Mi apelujemo na svoje sunarodnike da razumeju poziciju srpskog naroda na KiM, jer smo saterani u ćošak. U ovakvoj poziciji ne možemo da se ponašamo previše diplomatski i da naše izjave stavljamo u oblande, kao što rade predstavnici EU. Mi moramo da budemo direktni, ova mera mora da prestane, ova mera ugrožava opstanak Srba na KiM i ugrožava mir - ističe Simić i dodaje:

To što Priština pokušava da ovom merom iznudi kapitulaciju Srbije u političkom procesu koji se vodi u Briselu, da od Evropljana dobije viznu liberalizaciju, srpskog čoveka na KiM ne zanima. Nas interesuje kako da preživimo i opstanemo sa svojim porodicama - ukazao je Simić.

Srđan Popović, predsednik Opštine Gračanica, izjavio je da je kod građana prisutna uznemirenost i da ljudi očekuju poskupljenje osnovnih životnih namirnica.

- Svi su svesni da je to politički čin, ali nikome nije jasno dokle će Priština povlačiti jednostrane poteze. Oni su to uradili iz očaja. Ovi nije antisrpski čin već antievropski, jer oni su se obavezali na doređena pravila i zakone pred EU. Najveći apsurd je što EU podržava „vladu“ koja ne poštuje pravila i zakone same Evropske unije - kazao je Popović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, i Mogerini i Han su rekli da ta odluka treba da se povuče.

Popović je komentarišući bezbednost Srba na KiM rekao da i najmanja pljačka može da ugrozi golu egzistenciju Srba na jugu.

- Jedno vreme smo baš imali problema sa pljačkama. Mislili smo da se vodi jedna vrsta specijalnog rata, ne bi li se mi osećali nebezbedno i prodavali svoja imanja da odemo iz Gračanice - kazao je Popović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Gračanica

#Igor Simić

#Priština

'