AKTUELNO

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM podseća da je i sam Haradinaj pre nekoliko dana otkrio koji je cilj privremenih institucija, odnosno to da Srbija sama prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, ili da u roku od mesec dana vlada u Beogradu bude oborena. Ističe da se ni jedno ni drugo neće dogoditi.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su potezi albanskog rukovodstva u Prištini bili usmereni na destabilizaciju situacije, zastrašivanje srpskog stanovništva i pretnje Beogradu.

- Upad ROSU na sever nije nimalo slučajan, već se radi o sistematskom nasilju koje Priština sprovodi, a glavni cilj je, mislim, ono što je rekao Haradinaj: da izdejstvuje od Beograda priznanje lažne države ili obaranje vlade u Beogradu. Ovakav stav mu je potpuno pogrešan - kaže Drecun za Pink.

Ocenjuje da Albancima postaje opsesija da uzmu pod svoje sever Kosova.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da bi ga uzeli, moraju da etnički očiste ovu teritoriju. Zato gomilaju specijalne policijske jedinice, stalno provociraju, stvaraju sve jače formacije, prave planove o kosovskim bezbednosnim snagama, demonstriraju moć... Vidimo da ne odustaju od severa i, ako bi se nešto tako desilo, iluzorno je govoriti o rešenju kosovskog problema. Dugoročno gledano, strateški cilj im je da prekinu razgovore u Briselu i da se Srbija natera da podrži njihov stav o nezavnisnosti Kosova - kaže Drecun.

Ocenjuje da će tenzije u narednom periodu biti sve jače, upravo iz ovih razloga. Kaže da je interesantno da je situacija takva, da Albanci pribegavaju strategiji da ogromno nezadovoljstvo sopstvenog stanovništva okreću prema srpskom narodu i Srbiji.

- Doživeli su niz neuspeha u pokušajima jačanja međunarodnog položaja, imaju tešku ekonomsku i socijalnu situaciju... I umesto da Albanci protestuju protiv lošeg života, oni pale srpsku robu. Svoje nezadovoljstvo okreću ka srpskom narodu i krivac im je srpski narod. Albanci su nezadovoljni aktuelnim albanskim rukovodstvom, ali da bi rukovodstvo sebe zaštitilo, pažnju svog naroda okreću protiv Srba - kaže Drecun za Pink.

Ističe da rekacije koje su stigle iz Tirane nisu mogle biti drugačije.

- Ne mogu da se zalažu, kao zemlja koja teži ka EU i NATO, za kršenje osnovnih principa. Podrška Tirane Prištini izazvala bi negativne efekte u EU - ocenjuje Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da opravdanja za "blic akcije", kao što je bila jutrašnja, mogu lako da se nađu u svakom trenutku.

Smatra da je reakcija Kfora bila neprihvatljiva, da je morao da spreči ovakve incidente, jer i Kfor sam zna da svaki incident može pokrenuti lavinu.

- Kforu je sve dobro poznato i morali su da znaju da je bilo pokreta, pre svega pokreta FIT jedinica koje su trenirali Britanci i Amerikanci. Kada vidite da nije bilo reakcije Kfora, odnosno UN, onda je jasno da je ovo pušteno i da se šalje poruka Beogradu da je nedopustivo to što se desilo u Interpolu.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Priština

'