AKTUELNO

Rezerve lekova u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica smanjuju se iz dana u dan, a preostale rezerve kiseonika potrajaće oko sedam dana, rekao je danas direktor tog zdravstvenog centra Milan Ivanović, navodeći da nema panike među pacijentima i da su svi adekvatno zbrinuti.

Ivanović je naveo da zaliha pojedinih antibiotika, analgetika, citostatika i rastvora ima za oko 10 do 12 dana, dok određenih lekova ima i za narednih dva meseca.

- Rezerve lekova se smanjuju iz dana u dan, tako da su u ovom trenutku kiseonika imamo za oko sedam dana, što zavisi od broja bolesnika. Za neke lekove imamo rezerve za duži period, čak i do dva meseca, ali nedostatak nekih drugih lekova mogao bi da ugrozi lečenje naših pacijenata - rekao je Ivanović novinarima nakon sastanka Kriznog štaba četiri opštine sa severa KiM.

On je naveo da su pacijenti KBC Kosovska Mitrovica adekvatno zbrinuti i da nema panike među pacijentima.

- Pružamo adekvatnu zaštitu pacijentima, u stalnim smo konsultacijama kako da se najbolje organizujemo. Optimista sam da ćemo uspeti da se izborimo i sa ovim problemima - rekao je Ivanović. On je napomenuo da Priština poslednje tri godine opstruiše i otežava dopremanje lekova iz centralne Srbije na sever KiM, ali da je ovog puta reč o totalnoj blokadi.

Ivanović je podsetio da je Priština do sada izdavala šestomesečnu dozvolu o nabavci kiseonika, te da je KBC u Kosovskoj Mitrovici dobio tu dozvolu pre oko mesec dana.

- Međutim, dozvola je ukinuta u paketu drakonskih mera koje se preduzimaju protiv života Srba, tako da nismo dobili novu dozu kiseonika, a videćemo kako će se Priština dalje ponašati - rekao je Ivanović.

U apotekama u Kosovskoj Mitrovici situacija se razlikuje u državnim i privatnim apotekama.

Na primer, u apoteci Ibar 1, koja pripada Apotekarskoj ustanovi Kosovska Mitrovica, rafovi su, kako se uverio izveštač Tanjuga, gotovo prazni sa tek pokojom kutijom lekova ili nekim drugim medicinskim proizvodima.

S druge strane, u privatnim apotekama su za sada puni rafovi, ali ni tu nisu želeli da daju nikakve informacije da li očekuju nestašice lekova i da li će lekovi i drugi apotekarski proizvodi poskupeti.

U apotekama nisu dozvolili snimanje objekta.

#Kosovo i Metohija

#Mladen Ivanović

#lekovi

'