AKTUELNO

Nakon jednoglasne odluke Prištine o transformaciji bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, održana je vanredna konferencija za novinare Kriznog štaba četiri opštine sa severa KiM na kojoj je navedeno da su Albanci danas na najgrublji način napali mir i bezbednost. Apelovano je na građane da ne nasedaju na provokacije i ne daju povoda za sukobe.

Danas je održana vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa severa KiM. Sednica je sazvana nakon informacije da je u Priština usvojen palket zakona o formiranju vojske Kosova.

Foto: Pink.rs

- Danas je pogažen Kumanovski sporazum, Rezolucija 1244 i međunarodno javno pravo. Danas je napadnut mir, sigurnost i bezbednost na Kosovu. Jedna oružana formacija na ovim prostorima treba da bude KFOR - rekao je predsednik Srpske liste i Kriznog štaba Goran Rakić.

On je pozvao sve Srbe na uzdržavnost rekavši da ne treba da nasedaju na provokacije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Nismo sami u svemu ovome. Držva Srbija i predsednik Aleksandar Vučić je rekao da neće dozvoliti napad na srpski živalj na prostoru KiM - poručio je Rakić.

On je poručio da Srbi na KiM neće nasedati na provoakcije, na će ostati na Kosovu.

- Ova odluka koja se krši sa Rrezolucijom 1244 je ne prihvatljiva. Takve snage nemaju šta da traže na prosturu Severa Kovova.

Rakić je još jednom pozvao građane na uzdržanost, ali na budnost.

- Ukoliko dođe do bilo kakvih pretnji, znajte da ćemno mi potički prestvnici stati ispred našeg naroda. Branićemo naše pravo na život. Ove oružane snage nemaju pravo da dođu na Sever - rekao je Rakić i pnovio da je KFOR jedini koji može da bude KiM.

- Odavde nema nazad - završio je Rakić.

Foto: TV Pink Printscreen

Potpresednik Srpske Liste Igor Simić naglasio je da je vlast u Prištni narušila još jednom međuanrodno pravo, dodajući da Srbi nisu želeli zbog toga da prisustvuju u Skupštini u Prištini.

- Ovim je najbrutalnije prekršen svaki pravni akt, koji su čak i Albanci doneli. U ovom trenutku nema reakcije međunarodne zajdednice. To je ono što stvara zabrinutost kod nas - rekao je SImić, dodajući da će Srbi ostati na KiM.

- Mir nema pravo na Alternativu, ali mi politčki prestavnici srpskog naroda staćemo goloruki braneći pravo na život. Molim da se ne naseda na provokacije. Srbija je uz nas, ali treba da ostanemo budni - dodao je Simić, isnistirajući da su pravo i pravda na strani Srba.

On je najavio da će poslanici Srpske liste pondetni žalbu, ali kako kaže, ne očekuje se da će dobiti pozivan odgovor.

- Očekujte da će se sa ovakvom praksom nastaviti i u budućnosti - dodaje Simić.

#Kosovo

'