AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, uveren je da će većina članica SB UN večeras osuditi odluku Prištine o transformaciji KBS u tzv. Vojsku.

Dačić je rekao da će većina zemalja reći da odluka Prištine nje u skladu sa Rezolucijom 1244, ili da nije pravo vreme, ili da nje dobar načina na koji je ta odluka doneta.

Ministar je ocenio da je to veoma važno s obzirom na to da je SB UN najšire telo te međunarodne organizacije, koje i donelo tu rezoluciju.

Veoma je dobro, rekao je, to što je sednica otvorena i što će ceo svet moći da čuje njen tok.

Jer, odlukom Prištine direktno je prerkšena Rezolucija 1244, koja predviđa zaustavljanje rata i uspostavljanje mira, zatim demilitarizaciju OVK, kao i da je Kfor jedina oružana snaga.

- Ovde sada raspravljaju oni koji poštuju tu rezoluciju i neke zapadne zemje koje taj dokument ne poštuju - kazao je Dačić.

Podsetio je da u ovoj rezoluciji nema nijedne tčke koja predviđa da Priština ima pravo da formira oružane snage.

- To znači da su oni ne samo izašli iz okvira Rezolucije 1244, već i iz nekih dogovora koje smo imali sa Prištinom tokom dijaloga, a izlazi iz okvira tzv. Kosovskog ustava - rekao je Dačić.

Ministar je, međutim, ukazao da ne treba očekivati da će biti doneta neka konkretna odluka.

Dačić je istakao da mi ne možemo da pobegnemo iz situacije u kojoj se nalazimo.

- Moramo da budemo svesni političkog trenutka. S aspekta međunarodnog prava bilo bi opravdano da se ova odluka Prištine poništi - rekao je Dačić.

Pošto to, kazao je, neće biti moguće, važno je da se od velikog broja zemalja čuje osuda Prištine, da se zaustavi eskalacija ovakvih incidenata I da se ne dozvoli da dođe do napada na Srbe I druge nealbance na KiM.

- Ovo nije pretnja samo Srbima na KiM, već pretnja regionalnom miru - jasan je Dačić. On je ponovio da je svima jasno da Srbija neće nastaviti dijalog dok ne budu ukinute ove besmislene odluke o taksama. A, na njima je, istakao je ministar, da vide kako će dalje.

Podsetio je da će se ove sedmice u Briselu održati sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana sa šeficom evropske diplomatije Federikkom Mogerini, na kome će biti prisutni predsednik Vučić I Tači.

Dačić kaže da ne veruje da će na tom sastanku doći do nekog pomaka.

EU traži neke modalitete kako da Albance sada natera da se stvore uslovi za nastavak dijaloga. Jasno je, međutim, istakao je šef srpske diplomatije da Albanci ne žele nastavak dijaloga, oni hoće da Srbija ispuni ciljeve koje nam oni postavljaju.

Dačić je oceno večeras da je predsednik Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti UN o Kosovu govorio oštro, ali I, kako je rekao, dovoljno diplomatski da to što je rekao bude prihvatljivo za ovakav način izlaganja.

Dačić je istakao da je ovde reč o veoma “dubokoj temi” i da je Velika Britanija najnaklonjenija Prištini. Podsetio da kada je predsedavala SB UN nije stavilal na dnevni red redovni tromesečni izveštaj o KiM. Britanci, ističe Dačić, imaju svoje mišljenje, za njih je Kosovo nezavisna I suverena država. Ali čak I da jeste, ako je međuarodnim aktom definisano da ne može da ima oružane snage, onda Priština ne može da ih ima.

Što se obraćanja Tačija tiče, Dačić je rekao da se on obraćao zapadnoj javnosti. Činjenica je, kazao je Dačić, da su se Albanci uvek ponašali kao da je stvar završena. Oni, ističe, sve dovode u poziciju svršenog čina, smatraju da nema potrebe da se bilo šta preispituje, ni takse uvećane za 100 odsto, ni odluka o tzv. Vojsci.

#Ivica Dačić

#Priština

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

#Vlada Republike Srbije

'