AKTUELNO

Budućnosti bez lekara nema, pa se stoga njima treba posvetiti posebna pažnja i neophodno je kumulativno im, iz godine u godinu, povećavati plate, istakao je danas predsednik Srbije. Najboljim diplomcima medicinskih fakulteta poručio je da su oni ponos i da čine budućnost naše zemlje i podvukao da je važno da nastave da rade, bore se i pokazuju odgovornost.

U Beogradu se danas uručuju ugovori o zaposljenju 60 najboljih diplomaca svih medicinskih fakulteta u Srbiji. Ceremoniji prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug

Prijem i uručenje ugovora organizovani su za najuspešnije diplomce medicinskih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerziteta u Kragujevcu, kao i transplantirane pacijente koji su tokom 2018. godine dobili novi organ.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Zapošljavanje 60 najboljih studenata medicine predstavlja nastavak aktivnosti Ministarstva zdravlja usmerenih ka promovisanju nove generacije lekara, koja će u narednim godinama dati svoj doprinos daljem razvoju zdravstvenog sistema Srbije.

Nakon svačanosti uručenja, predsednik je poručio da je danas srećan iako su vremena turbulentna.

- Ponosan sam jer smo pronašli mogučnost da sebi i svojoj deci obezbedimo sigurniju i bolju budućnost. Zdravlje i obrazovanje nemaju cenu i zato je država počela da ulaže više novca.

Predsednik je poručio da plate kumulativno moraju biti još veće, jer nema budućnosti bez lekara.

Foto: Tanjug

Izabrali ste odličnu profesiju i obećavam da ćete moći da živite bolje od svog rada. Niko neće moći da podceni vaše zdravlje i rad, a država će umeti da ga nagradi. Za to je potrebno da mere koje preduzimamo danas sa najboljim diplomcima, primenimo na srednje i više škole. Moramo da ukažemo na to da smo u stanju da izgradimo društvo zadovoljnih građana - kaže Vučić.

Ističe da problem u zdravstvu postoji. Ono je bilo poslednje u Evropi pre pet godina, a danas smo ispred pet ili šest zemalja EU.

- To ne znači da je stanje dobro, imamo mnogo problema, ali smo uradili mnogo: KBC Niš, a nadam se da ćemo srediti Beograd, Kragujevac, Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu... Bitno je pre svega ulagati u ljude, tako da ćemo primanja uvećavati iz godine u godinu - kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Diplomcima je poručio da su, u pravom smislu te reči, neko ko treba da gradi budućnost. Kaže da je važno da rade, bore se i pokazuju odgovornost.

- Svojim radom donećete sreću svojim porodicama i sebi. Nastavite da radite kako ste studirali. Vaši roditelji treba da se ponose i diče vama - poručio je predsednik.

#Aleksandar Vučić

'