AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da je Vlada Srbije spremna i da nema strah od izbora.

Brnabić je za Televiziju Pink rekla da je Vlada Srbije spremna da podnese izveštaj građanima Srbije, a oni da odluče koga će da podrže.

- Vlada je uvek spremna za izbore. Meni je neverovatna stvar sa protesta ono što je rekao naš glumnac Sergej Trifunović da imaju 1.000 zahteva, a da je prvi da Aleksandar Vučić ode. Mislim da je to u stvari njihov jedni zahtev. Kada Vučić kaže 'hajde idemo na izbore', oni odgovaraju 'nismo tražili izbore'. Kako mislite da ode Vučić i mi svi koji smo tim Vučića ako nećete izbore - navela je predsednica vlade.

Istakla je da nema strah od izbora, jer zna sa kakvim rezultatima izlazi pred građane.

- Kao što sam dala izveštaj građanima o prvih 100 dana rada Vlade, zatim prvih godinu dana, uvek ću izaći i podneću građanima Srbije izveštaj o tome šta smo radili. Oni neka odluče – dodala je Brnabić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vratili smo se 50 koraka unazad, Srbijia sačuvala stabilnost u regionu

Brnabić je istakla da je da je uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije od strane Prištine, a zatim i formiranjem kosovske vojske, učinjena ogromna šteta i da smo se vratili 50 koraka unazad.

- Pred samu Novu godinu došlo je do još jednog pooštravanja taksi za strane investitore koji su bazirani u Srbiji. Zapanjujuće je to što je na prvom mestu te liste stranih investitora američka Coca Cola tako da sa nestrpljenjem očekujem da vidim reakciju SAD. Tokom januara putujem u Ameriku i između ostalog ću posetiti i sedište Coca Cole i to je jedna od tema o kojima ćemo razgovrati – navela je Brnabić.

Kako je dodala, potezi Prištine su nepredvidivi.

- Oni su ozbiljno ugrozili regionalni mir i stabilnost. Jedini razlog zašto danas u regionu imamo stabilnu situaciju jeste zato što se Srbija ponašala odgovorno. Zato što Srbija nije uzvratila kontramarama što mislim da je najviše iznenadilo Prištinu. Mislim da su se oni nadali da ćemo mi uzvratiti nekim kontramerama. Mislim da im se sve to politički obilo o glavu. Sreća je u svemu tome što mi se čini da EU, u velikoj meri i SAD, ali i ostali partneri iz međunarodne zajednice vide pravo lice Prištine. Kako je to sedeti preko puta ljudi, razgovarati o kompleksnim emotivnim stvarima sa ljudima na čiju reč ne možete da računara – navela je premijerka.

Osvrnuvši se na navode o brisanju granica, Brnabić je ocenila da je smešno pričati o otvaranju granica kada privremene institucije u Prištini stavljaju takse na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Što se tiče tog brisanja granica, čini mi se da će oni pokušati da se izvuku na inicijativu koju je upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio na sto, a to je da imamo jednu carinsku uniju, da imamo povezani Balkan zbog ekonomskog rasta, razvoja, mira, stablnosti, drugačijeg prosperiteta. Međutim, to je smešno tvrditi u trenutku kada privremene institucije u Prištini uvode takse na robu iz centralne Srbije i BiH, ne možete da pričate da ste, s jedne strane za, ne političko, nego ekonomsko brisanje granica, a sa druge strane dižete barijere prema Srbiji i BiH - rekla je Brnabić i dodala:

- To je očigledno politička odluka koja ide u pravcu stvaranja Velike Albanije. To je još jedna velika pretnja miru i stabilnosti. Videćemo kako će reagovarti EU, Amerika, pa i Kina i Rusija.

Ona je izrazila nadu da ćemo uspeti da dođemo do nekog kompromisnog rešenja.

- Sve ovo što se dešavalo, posebno od 6. novembra prošle godine pokazuje koliko nisu u pravu svi ljudi koji kažu da je zamrznuti konflikt dobro rešenje i dobro rešenje za Srbiju. Nije dobro jer je zamrznuti konflik, ustvari zamrznuta nestabilnost. To nije dobro za Srbiju i za građane Srbije – podvukla je premijerka.

Teritorija KiM centar trgovine nakoticima i oružjem, ljudima

On je ukazala da je Ramuš Hradinaj pokušava da predstavi ovu situaciju kao sukob Rusije protiv Amerike, što ona apsolutno nije.

- Nismo mi mali Rusi. Mi smo ovde Srbi. Sigurna sam da ni Amerikanci ne bi voleli da nazivaju privremene institucije u Prištini malim Amerikancima. U ovom trenutku imate teritoriju Kosova i Metohije gde imate centar trgovine nakoticima i oružjem, ljudima – istakla je Brnabić.

Kako je dodala, u vreme dok je Islamska država bila najjača i najveća pretnja po bezbednost na Kosovu i Metohiji je po glavi stanovnika bilo najviše boraca sa teritorije KiM.

Predsednica Vlade Srbije je dodala da su evropske integracije prvi cilj naše spoljne politike i dodala da je Srbija uradila mnogo kako bi bila idnetifikovana kao zemlja koja će prva uđo u Evropsku uniju.

Ona je istakla da ne možemo postati član EU sve dok imamo nerešen, odnosno zamrznut konflikt.

- Ko god sebe u opozciji naziva evropejcem i kaže da Srbija treba da uđe u EU, a istovremeno zagovara zamrznuti konflikt ili ne zna o čemu priča ili ustvari nije za EU. Evropska unije neće više da uvozi nerešene probleme. Ako hoćemo u EU ovo moramo da rešimo, a možemo rešiti eventualno tako što možemo da napravimo neki kompromis. Kakav je taj kompromis i da li je uopšte moguć to ćemo tek videti. Moje lično mišljenje je da smo mi u odličnoj poziciji jer nam je glavni pregovrač predsednik Vučić. Sa njim je teško pregovarti, on ozbiljno, pametno brani interese Srbije i mislim da nismo mogli biti u boljim rukama. Imam puno poverenje, Vlada će tu pomoći koliko god može jer verujem da zamrznuti konflikt nije rešenje i da mi moramo da uradimo sve da dođemo do kompromisa koji garantuje mir, stabilnost i bolji život za Srbe na KiM, opstanak naše crkve, tradicije ...- navela je Brnabić.

Protesti fenomen, zahtevi u najširem spektru

Brnabić izjavila je da su protesti u Beogradu, inače legitimni, svojevrstan "fenomen", jer se svake subote formiraju novi zahtevi i svako ko se popne na binu ima svoje zahteve, u širokom spektru od pitanja koja se tiču lokalnih samouprava, do političkih, pa i zahtevi, poput onih za bolje zdravstvo, na čemu je vlada inače veoma angažovana.

Kako kaže, među zahtevima je odustajanje od izgradnje mini hidroelektrane u mestu Rakita, za koju dozvolu izadaje lokalna samouprava - opština Babušnica, zatim smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, oslobađanje medijskog prostora za opoziciju, pa sve do rešavanja ubista Olivera Ivanovića.

- Zahtev za rešenje ubistva Olivera Ivanovića je par ekselans politička manipulacija, zato što svi znamo da je Beograd tražio da učestvuje u istrazi, da podele sa nama informacije. Mogu da protestuju pred EULEKS-om ili pred opštinom Babušnica - istakla je ona.

Zahtev za bolje zdravstvo je za premijerku takođe "neverovatan", jer je, kako kaže, u mandatu ove Vlade završen KC Niš, pokrenuta rekonstrukcija KCS, izdvojeno sada milijardu evra za zdravstvo.

Za vreme bivše vlasti, podseca, bile su zabranjene specijalizacije, dok je tokom prošle godine odobreno 1.509 specijalizacija.

Podseća da je u junu prosšle godine 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobilo posao u državnim zdravstvenim ustanovama širom Srbije, da je krajem godine još 60 primljeno na posao, a da će se na svakih šest meseci zapošljavati po 50 najboljih.

Na sastanku koji je premijerka imala sa mladima iz dijaspore bilo je 220 ljudi, ali joj je, ističe, najjači utisak ostavila devojka koja je na magistraturi u Kembridzu, uz stipendiju Fondacije Bila Gejtsa i planira da se vrati u Srbiju.

- Rekla mi je da je jedna od 100 najboljih diplomaca Medicinskog fakulteta, da je dobila posao i da joj je dozvoljeno da ode na magistraturu i da se vrati. To je Srbija danas- zakljucila je ona.

Brnabić uputila telegram saučešća Medvedevu

Predsednica Vlade Srbije uputila je telegram saučešća predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, povodom tragedije u Magnitogorsku. - Srbiju je duboko potresla vest o tragediji u kojoj je život izgubio veliki broj građana Ruske Federacije. U ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime upućujem Vama i porodicama nastradalih najdublje saučešće. Istovremeno, izražavam spremnost Srbije da na svaki način pomogne u prevazilaženju posledica ovog tragičnog događaja, kao što je to Rusija činila za nas narod u brojnim teškim situacijama - napisala je premijerka Brnabić.

Srbija 2018. završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto

Brnabić je izjavila da su komentari pojedinih ekonomista da je srpska ekonomija jedna od najsporije rastućih tačni jer ih baziraju na proseku od deset godina, u koje su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti.

- Pričaju kako je Srbija jedna od najsporije rastućih ekonomija u Evropi kada uzimaju desetogodišnji prosek. Pa tako je! Zato što u taj prosek ulaze i minus 3,1 odsto prethodne vlasti u 2009. godine, dva puta minus od jedan odsto...U naš prosek ulaze dva odsto i 2,8 odsto rasta u vreme mera fiskalne konsolidacije - pojasnila je ona.

Premijerka podseća da je Srbija prethodnu godinu završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto i da je deficit u budžetu 2012. godine bio 245 milijardi dinara, a da je danas suficit 32,2 milijarde dinara, da je minimalac pre šest godina (2012. godine) bio 162 evra, a da je danas minimalac 232 evra.

- Tada je Vlada Aleksandra Vučića bila primorana da smanji plate i penzije za 10 odsto kako bhi izbegli bankrot, ali su zatim vraćene. Najveće povećanje plata bilo je u zdravstvu (28 do 30 odsto), zatim u prosveti(29 odsto) i u bezbednosnim službama (20 odsto) - pojasnila je ona.

Srbija je , kako kaže, u prošloj godini imala rekordan budžet za kapitalnu infrastrukturu od 128 milijardi dinara, a da budžetom za ovu godinu prelazi 200 milijardi dinara za kapitalne investicije.

- Za 2019. godinu planiran je mali deficit, ali planirali smo deficit i u 2018. godini ali smo je završili sa suficitom - pojasnila je ona i podsetila da je od velikih infrastrukturnih projekata završen KC Niš, privodi se kraju Koridori 10 i 11, otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti...

Podseća i da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetković tadašnja vlada imala 70 odsto telefonskih sednica.

- Zamislite tu neodghovornost prema građanima. I sada mi neko priča da je danas diktatura, neodgovornost...Dajte samo malo iskrenosti. Koliki je bio deficit, javni dug, kolike su bile penzije...? - zapitala je premijerka.

#Ana Brnabić

'