AKTUELNO

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije i šefom delegacije EU ambasadorom Semom Fabricijem, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se razgovaralo o evropskom putu Srbije, ali i o taksama koje je Priština uvela.

- Imali smo sastanak koji je trajao više od dva sata. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije. Evropska unija je naš najvažniji spoljnotrgovisnki partner. Najveći deo investicija dobijamo iz EU - rekao je Vučić.

Kako dodaje, razgovaralo se i o stvarima koje Srbija treba da uradi, kao i o potrebi ukidanja taksi koje je uvela Priština.

- Ja sam rekao da smo spremni da nastavimo razgovor da bi se došlo do nekog rešenja, za dobrobit naše zemlje u celini i naše dece. U fokusu EU i svih nas i mene je vladavina prava i dobili smo mnogo različitih stvari koje treba da uradimo u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala - kazao je Vučić i istakao značaj toga da pravosuđe bude nezavisno.

Foto: Tanjug

- Mi se neretko ljutimo na članice EU, nekad sa razlogom, nekad bez, ali važno je da ljudi znaju da bi bez podrške Evropske unije naša ekonomija teško išla napred - naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da je Srbija uvek bila za dijalog.

- Mi molimo da se stvari vrate u pređašnje stanje. U normalnom svetu i kod civilizovanih naroda ne postoje takse koje je Priština uvela. Mi ne zaboravljamo da su oni imali jednu jedinu obavezu, formiranje ZSO, a nisu to ni pipnuli. Mi smo sve obaveze ispunili, iako jednim klikom sve može da se vrati u pređašnje stanje - naglašava Vučić.

Kako dodaje, njega ne interesuje kupovina glasova Alabanca, za razliku od njih koji kupuju glasove Srba.

Kvote za čelik bile bi težak udarac za Srbiju

Predsednik Aleksandar Vučić još jednom je zamolio EU da izađe u susret Srbiji kada sutra bude odlučivala o kvotama za izvoz čelika, jer je to, ističe, za našu zemlju od ogromnog značaja.- Zamolio bih komesarku Sesiliju Malstrom, sa kojom će se i premijerka danas sastati, ali i Žan Klod Junkera i sve druge da izađu u susret Srbiji - rekao je Vučić i dodao:- Molimo da budu uvaženi interesi naše zemlje. Naša ekonomija je krhka, ali raste. Još jedanput bih zamolio, pored pisama koje sam uputio, da koliko mogu utiči na to da se ne poveća kvota za čelik. Sutra se donosi odluka Evropske komisije - rekao je Vučić.

- Evropska unija je davala konkretne izjave, a Albance zanima jedino stav Amerike. Hvala Vašingtonu što je izjasnio jasan stav protiv taksi. Hvala EU što pruža pomoć i podršku Srbiji - zaključio je Vučić.

Foto: Tanjug

Šef delegacije EU ambasador Sem Fabrici rekao je da se razgovaralo o najrazličitijim temama i da je EU pružala podršku evropskom putu Srbije.

- Govorili smo i o pitanju Kosova. Razgovarali smo o tarifama koje je Priština uvela Srbiji i BiH. Mi ćemo nastaviti da potpomažemo dijalog - rekao je Fabrici.

Kako dodaje, Srbija je otvorila 16 poglavlja, od kojih je privremeno zatvorila dva.

- Treba nastaviti sa reformom privrede i reforme koje su zacrtane počele su da daju rezultate. Definisali smo pet ključnih tačaka - naveo je Fabrici.

Foto: Tanjug

On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je stav EU jasan i da su oni tražili od Prištine da se ukinu tarife.

Slučajan datum sastanka

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je izabran slučajan datum današnjeg sastanka i da on nema veze sa Putinovim posetom.Fabrici je rekao da su se o ručku dogovorili još prošle godine i da ne bi mnogo polagao na slučajnosti što je današnji sastanak održan pre dolaska predsednika Rusije Vladimira Putina.

Sastanku u Vili "Mir" prisustvovali su ambasadori i diplomatski predstavnici 23 zemlje članice EU i šef Delegacije EU u Srbiji.

Na sastanku su bili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministri za evropske integracije Jadranka Joksimović, pravde Nela Kuburović, finansije Siniša Mali, te direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

#Aleksandar Vučić

'