AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće od sutra na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde će, uz učešće na sesijama imati i značajne bilateralne susrete, između ostalog, sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Vučić će, kako je rečeno u njegovom kabinetu, imati i susret sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja, iako je u CDU formalno predala liderstvo Anegret Kramp-Karenbauer, i dalje, kao i njena stranka, čvrsto vuče konce kako nemačke, tako i evropske politike.

Presednik Srbije će učestvovati i na sesiji "Medijske slobode u uslovima krize".

Zašto su slobodni mediji važni i kako prevazicći izazove koji su posledica sve češćih napada i pretnji novinarima kao i pokušaja iz javne i privatne sfere da se uguši sloboda izražavanja - to su pitanja kojima će se uz Vučića na panelu baviti i ruska novinarka Tina Kandelaki, izvršni urednik "Vašington posta" Martin Baron, glavni urednik i predsednik Rojtersa Stiven Adler i Metju Galicija iz "Mundus journalism"-a.

Pred odlazak Vučić je i sam najavio da već ima u planu više bilateralnih susreta sa političkim i ekonomskim Evrope i sveta, ali taj spisak još nije zaključen.

Foto: Tanjug

U Davosu ove godine neće biti američkog predsednika Donalda Trampa, francuskog predsednika Emanuela Makrona, britanske premijerke Tereze Mej, kao ni kineskog predsednika Si Đinpinga, ali švajcarsko seoce ostaje mesto gde se finiširaju odluke koje se tiču evropskih, ali i globalnih političkih i ekonomskih procesa.

Tramp ne dolazi zbog blokade vlade, "Žuti prsluci" su promenili Makronovu agendu ne samo na domaćem već i na međunarodnom planu, a slična situacije je i sa Terezom Mej koja je preživela glasanje o poverenju vladi ali joj predstoje novi izazovi.

Vučić očekuje da u Davosu može mnogo toga dobrog da se uradi za Srbiju i da se zemlja predstavi u dobrom svetlu. On podseća da su prvi razgovori o dovođenju kineskih investitora u Železaru počeli upravo u Davosu..

- Srbija je pokazala kakvo poštovanje zaslužuje prilikom posete predsednika Putina i time što je očekivana hajka i histerija protiv Srbije bila gotovo minimalna ili nepostojeća i to govori o ugledu Srbije kako na istoku i na zapadu - rekao je on.

Prema nekim procenama, Svetski ekonomski forum trebalo bi da okupi više od 3.000 učesnika iz 115 ekonomija sveta.

Foto: Tanjug

Tema četvorodnevnog foruma je "Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije" koja ima za cilj da ukaže na rastuću nejednakost, uspon populizma/nacionalizma i dolazeću eru automatizacije ili "četvrtu industrijsku revoluciju", piše magazin "Tajm".

Ovogodišnji forum održava se u uslovima fluktuacija na tržištima kapitala i opšte neizvesnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta, trgovinskih ratova i Bregzita.

Za godinu dana od poslednjeg foruma, SAD i Kina uvele su uzajamno tarife na uvoz robe u visini 250 milijardi dolara i 110 milijardi dolara, respektivno, dok je u Vašingtonu trenutno na snazi finansijska blokada vlade zbog političkog sukoba oko finansiranja spornog zida prema granici sa Meksikom.

Velika Britanija je i dalje u ćorsokaku uoči planiranog izlaska iz EU, dok su brojne evropske zemlje proteklih godina suočene sa usponom populističkih partija, prenosi CNBC.

Na oko 350 sesija, učesnici foruma će, kako je najavljeno, govoriti o širokom spektru tema, od globalne ekonomije do klimatske krize, ali će ove godine izostati neka od najmoćnijih imena iz sveta politike. Ipak, veliki broj svetskih lidera će prisustvovati forumu.

Među više desetina šefova država i vlada, učešće su potvrdili nemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i japanski premijer Šinzo Abe.

Foto: Tanjug

U Davos dolaze i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, koja će, američki milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji će govoriti na panelu posvećenom finansijskim inovacijama, ali i britanski princ Vilijam.

Iz WEF-a poručuju da će se 65 šefova država i vlada, i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija, među kojima i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, pojaviti na forumu, dok predsednik WEF-a Berge Brende kaže da će čak 37 šefova država ili vlada biti iz Evrope i Evroazije.

Svetski ekonomski forum osnovao je 1971. Klaus Švab, nemački profesor ekonomije, a tema prvog skupa bila je kako usvojiti američki način upravljanja. Dve godine kasnije konferencija je proširila fokus na globalnu ekonomiju i društvene teme, i od tada u Davos dolazi svako ko se nešto pita na svetskoj sceni.

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Svetski ekonomski forum

'