AKTUELNO

Novi pristup SAD vlastima u Prištini, i izjava da treba da se ukinu takse potvrda promene američkog stava, rekao je u emisiji Pravac, na televiziji Pink, diplomata Zoran Milivojević.

Novi pristup SAD vlastima u Prištini, i njihovu izjavu da treba da ukinu takse jer će u suprtnom biti podvrgnuti sankcijama Milivojević je ocenio kao potvrdu promene američkog stava.

- To je rezultat promene stava ove administracije, koja polazi od toga da kosovski čvor mora da se reši uvažavajući stav Srbije i interese Srbije, kao i da se mora rešavati na liniji traženja nekog kompromisnog rešenja. Ovo je trebalo da bude i izraz te promene, odnosno, direktan nastup Amerike. Do sada smo videli da nije bilo nikakvih posledica tog stava - rekao je Milivojević.

Kako kaže, na osnovu nekih reakcija vidimo da je taj stav validan.

- Vidimo da se Tači ponaša u skladu kako bi Amerikanci želeli, i daje do znanja da američki stav mora da se uvaži i da se skinu takse. Sa druge strane Haradinaj to odbija. Razlika je u stavu Veseljija, koji je danas bio bliži stavu Tačija i stavlja do znanja da bi trebalo uvažiti stavove Amerike - rekao je Milivojević.

On je istakao da se sada očekuje da amerikanci pređu sa reči na dela.

- Ukoliko je ovo pravi zahtev američke administracije, možemo očekivati nekakav rasplet. Kao prvo oni favorizuju Tačija kao pregovarača, i format od ranije. Ukoliko oni zaista stoje na stanovištu da se to i u praksi ispuni, to mora da se odrazi na političku sudbinu Haradinaja - rekao je Milivojević.

Kako kaže, sve zavisi od Vašingtona.

- Ovo je na neki način i test ove administracije. Ukoliko Trampova administracija to želi da sprovede, oni će to i uraditi - rekao je Milivojević.

Komentarišući iznenadnu ostavku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Vesa Mičela, nakon samo 16 meseci, Milivojević je rekao da je vreme neobično kratko, kao i da je čudno to što je u pitanju mladi diplomata, koji odlazi sa jednog, u ovom trenutku, najvažnijih mesta državnog sekretarijata SAD.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi ga pamtimo po njegovim istupanjima pred kongresnim komitetom za spoljne poslove, gde je na jedan krajnje neobičan način, agresivan način, se zalagao za nagoru moguću politiku prema Rusiji, uključujuži sva sredstva. Bio je pobornik sankcija i drugih političkih mera, kao i pobornik daljih zaoštravanja - rekao je Milivojević.

Kako kaže, možemo da vidimo u poslednje vreme da je politika Trampa za dijalog sa Rusijom, i kako kaže, izgleda kao da Pompeo čisti sve prepreke pred sobom.

- Ovo je politička odluka, samo je pitanje šta stoji iza nje. Kad neko odlazi sa ovog mesta, u najmanju ruku može da znači da se nije najbolje snašao na toj poziciji - rekao je Milivojević.

Milivojević je podsetio da je naš ministar spoljnih poslova imao reči pohvale za njega posle njihovih susreta i pred njegovu posetu Srbiju, i kako kaže, očekivalo se da bude ključni čovek SAD koji treba da kanališe politiku u Evropi.

- Očigledno da posle njegovog boravka ovde, ništa se nije dogodilo. Nismo ga ni osetili, i evo da se nije ovo dogodilo, skoro da bismo ga i zaboravili. Pompeo je sa druge strane bio aktivan. Ta aktivnost se podigla kada smo mi u pitanju. Izašla je iz okvira da je za nas zadužen zamenik pomoćnika - rekao je Milivojević.

#Zoran Milivojević

'