AKTUELNO

Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića osvojila bi čak 55 odsto glasova ukoliko bi u nedelju bili održani vanredni parlamentarni izbori, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja agencije Faktor plus.

Kada bi se vanredni parlamentarni izbori održali u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 55 odsto glasova, a samo još dve liste prešle bi cenzus, pokazuje najnovije istraživanje agencije "Faktor plus".

U odnosu na istraživanje koje je ista agencija radila pre mesec dana, rejtinzi se nisu znatnije menjali - naprednjaci i dalje imaju natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju ima 13,6 odsto, socijalisti 10, dok su svi ostali daleko ispod granice od pet odsto.

Foto: Tanjug/Beta/Printscreen Instagram/Media Centar Beograd

Istraživanje je pokazalo da bi radikali osvojili 4,2 odsto, PUPS 3,4 odsto, SPAS Aleksandra Šapića 2,9 odsto, PSG 2,5 odsto, DS S 2,3 odsto glasova...

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" kaže da u vrhu liste nema većih promena, ali da je zabeležen rast Pokreta slobodnih građana za jedan procenat u odnosu na prošli mesec, što, kako kaže, verovatno ima veze sa izborom Sergeja Trifunovića za predsednika. On dodaje da se iz istraživanja vidi da uticaj protesta još nije toliki da bi bilo znatnijih promena u rejtinzima.

Foto: E-stock/Danijel Milutinović

- Ljudi koji protestuju su verovatno i ranije bili protiv Aleksandra Vučića, među njima nema onih koji su promenili stav, pa zato i nema rasta opozicije - objašnjava Pejić.

On smatra da opozicija da bi bila jača ide na homogenizaciju, ali da zbog prevelikih međusobnih razlika to ide dosta teško.

Istraživanje je pokazalo i da je, na pitanje "da li ste za bojkot izbora koji predlažu pojedine opozicione grupacije", samo 17,6 odsto ispitanika potvrdno odgovorilo, dok je 7,3 odsto "za" ukoliko sve opozicione stranke budu učestvovale u bojkotu. S druge strane, nešto više od 70 odsto nije za bojkot.

- Nešto više od 20 odsto onih koji bi izašli su 'za' bojkot. To korespondira s onima koji bi glasali za SzS, SDS Borisa Tadića, PSG, deo DS S. Tako je u ovom trenutku. Međutim, ako bi neko od njih odlučio da ipak učestvuje, taj procenat bi bio znatno niži. Sa dvadesetak odsto onih koji bi bojkotovali, vlast bi i dalje imala legitimitet - navodi Pejić.

Na pitanje da li ste za bojkot rada parlamenta, 69 odsto je odgovorilo negativno, 18,8 odsto je "za", a "za, ukoliko sve stranke opozicije učestvuju" je 5,2 odsto.

#Aleksandar Vučić

#Faktor Plus

#SNS

'