AKTUELNO

Do sutra se neće znati hoće li se na sednici Saveta bezbednosti UN raspravljati o KiM. Za neke od velikih sila, Kosovo je nezavisno, i na sve načine pokušavaju da spreče budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, novi izveštaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima svih država Saveta bezbednosti, u kojem se prenosi zabrinutost oko uvođenja taksi, ali i aktuelne teznzije koje postoje između Beograda i Prištine.

Po Ljubinki Miličić, glavnom urednicom sprske redakcije Sputnjik, neizvesnost sutrašnjeg dana je opravdana, jer, kako kaže, Amerika u svkom slučaju želi da “skine teret Kosova u svakom smislu”. Miličić objašnava da ukoliko se desi da se članice Saveta ne dogovore, onda će se, kaže ona, glasati.

- Mogu da zamislim koliko je veliki napor naše diplomatije da se pitanje Kosova stavi na sto. Mislim da je izveštaj Gutereša poprilično pošten, i tu se vidi na ništa nije u redu – smatra Miličić.

Predrag J. Marković, istoričar, kaže da je izvesno da je samoproglašena država Kosovo pred raspadanjem, i da zbog toga strane sile pokušavaju da sklone to sa stola.

- Ne može da se diskutuje, a da se ne napadnu kosovske vlasti – smatra Marković.

Projekat “nezavisno Kosovo” evidentno nije zaživeo, smatra Zoran Milivojević, diplomata, i kako on isitče, to je pokazala i poslednja sednica Saveta bezbednosti u decembru.

- Postoji polovina čovečanstva koja se nikako ne slaže sa tim. Ovo je pokušaj da se državnost dokaže na svaki način, kao radikalizacijom na terenu ovde, ali i na globalnom planu. Izveštaj Gutereša demantuje one koji se zalažu da ne bude sendice. UN su nadležne da o tome raspravljaju. Oni su takođe zaduženi za mir i stabilonost i na ovoj teritoriji – kaže Milivojević.

#Kosovo

#Srbija

'