AKTUELNO

Ambasada Rusije u Londonu juče je saopštila da Zapad ignoriše pretnju koju bi formiranje takozvane kosovske vojske predstavljalo po Srbe koji žive na severu Kosova i samim tim povećalo potencijal za pojavu novog izvora tenzija na Balkanu. Kome odgovaraju nove tenzije na Balkanu?

Sagovornici Pinka ističu da je Zapad ostao dosledan po pitanju stava prema Kosovo i ocenjuju da će se uskoro nešto desiti na Balkanu, zbog čega je neophodno budno pratiti izjave visokih stranih zvaničnika.

General u penziji Vidosav Kovačević je uklazao da je Britanija videla da Amerika odlazi sa Balkana i pokušava sada da napravi proctor za sebe.

- Na Balkanu će nešto uskoro da se dešava. Moramo da slušamo i pratimo jer moramo biti spremni i na najgori scenario – rekao je Kovačević koji smatra da nema rešenja kosovskog čvora bez upotrebe sile.

General u penziji prof. dr Božidaro Forc ističe da je zapadni model rešavanja pitanja KiM krajnje anglosaksonski pragmatičan.

- Fokusiranje zapadnog Balkna svelo se na tri problema – krajnje ogoljeno, jedan problem je Grčka – Makedonija oko imena i on je rešen, a druga dva problema su gde je Srbija – dijalog Beograda i Prištine i funkcionisanje BiH. Rešavanjem dijaloga rešiće se oba problema – objasnio je Forc.

On je istakao da su izjave britanskih zvaničnika u skladu sa njihovim stavovima o Kosovu.

- Oni se vode time da Međunarodni sud pravde u Hagu rekao da proglašenje KiM nije protivno međunarodnom pravu – dodao je Forc.

#Balkan

'