AKTUELNO

Sagovornici Televizije Pink osudili su napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, istakavši da Srbi u Hrvatskoj žive u strahu i da se svakodnevno događaju incidenti na nacionalnoj osnovi.

Istoričar Saša Adamović je istakao da ustašluk nije anomalija u hrvatskoj nacionalnoj poltici već najradikalniji izraz te ideje hrvatskog državnog prava.

- Moramo da poznajemo istoriju hrvatske državne ideje. Ona podrzumeva da na jednoj teritoriji može da postoji samo jedan politički narod, a da svi oni koji neće da budu deo tog političkog naroda mogu da odu, budu proterani ili u najradikalnijem slučaju ubijeni – naveo je Adamović.

Prema njegovim rečima, konzervativci koji su raspravljali na temu hrvatskog identiteta su jednom prilikom ocenili da bi bilo najbolje da Hrvati konačno na svoj identitet gledjau afirmativno, a ne da sebe definišu kao ne Srbe, što je čest slučaj.

- Jedna hrvatska NVO vodi statistiku napada na Srbe i oni su izračunali da se incidenata desi više od 360 u toku godine. Maltene svaki dan po jedan incident protiv Srba. Sa druge strane imate i svedočenje mitropolita Porfirija da Srbi koji dolaze u crkvu osećaju i dalje veliki strah. Taj strah je za njih veoma konkretan – istakao je Adamović.

Ukazao je i na pokušaje revizije o dešavanjuma u NDH koji su vezani za Jasenovac i brojne jame u kojima su stradale na desetine hiljada Srba .

Vojni analitičar Vlade Radulović smatra da napad na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu govori da su oni kao društvo ostali u proustaškom raspoloženju.

Dodaje da on ne bi šetao Splitom u dresu i da nije dobro generalizovati celokupnu jednu naciju:

- Ali ako imate situaciju da je neko bežao pa je skočio u more, a onda ga još neko gađa kamenom i viče: “ubi četnika” to je onda strašno – istakao je Radulović

Prema njegovim rečima, huligana ima u svakom gradu i svakoj državi, ali zbunjuje to što nikoga nije bilo da reaguje i spreči nasilje.

On je postavio pitanje kako sada treba da se osećaju Srbiji koji žive u Hrvatskoj i ukazao na napade na Srbe povratnike u Lici, Kordunu…

#Split

'