AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je, zbog toga što Priština preduzima jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na Kosovu i Metohiji danas u blokadi.

Odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija, Đurić je rekao da Srbija u ovom trenutku otplaćuje zaostala dugovanja za fabrike, industrijske pogone, infrastrukturne objekte na celoj teritoriji KiM.

-Ono što građani Srbije treba da znaju je da mi imamo papir za svaki šraf, za svaku mašinu, kilometar svakog puta koji smo izgradili u prethodnih pet - šest decenija na području KiM. Imamo čvrste, materijalne dokaze i o tome da je Trepča naša..., da je gotovo svaki veći proizvodni pogon od Dragaša pa do Jarinja i Brnjaka izgrađen sredstvima i uz pomoć države Srbije - rekao je Đurić.

On je dodao da je stav Srbije da pitanje imovine nije nešto što može i sme da se rešava otimanjem i jednostranim aktima Prištine.

-Zalažemo se da o svemu ozbiljno i odgovorno razgovaramo kako bi se pronašlo rešenje koje bi odblokiralo ekonomske tokove na KiM, jer zbog toga što Priština vuče jednostrane poteze po pitanju imovine, ekonomija na KiM je danas u blokadi - istakao je Đurić.

Priština se ruga Trampovim zahtevima

Đurić je ocenio da se vlast u Prištini ruga zahtevima koje je predsednik SAD Donald Tramp izneo u svom pismu u kojem je, kako kaže, nedvosmisleno zatražio od Prištine da ukine takse.

-Tramp je tražio da se uzdržavaju od jednostranih poteza. I šta su oni uradili? Ništa. Ne samo da nisu ukinuli takse, nego su i usvojili statut Trepče, koji je novi jednostrani udar na srpsku imovinu - rekao je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija. Đurić je zahvalio svima u američkoj i evropskoj administraciji koji su, kako kaže, bez obzira na to što po pitanju statusa KiM misle drugačije od Srbije, pozvali Prištinu, makar i verbalno, da ukine takse.

Ipak, istakao je Đurić, Srbija ne može biti zadovoljna dok se to zaista i ne desi.

-Nemojte da me pitate kome od njih verujem ili ne verujem u iskrenost namera po tom pitanju i da li sam, baveći se ovim poslom, nekada video da Priština nešto radi samostalno, jer to nisam video - naveo je Đurić.

Danas 2.130 dan od kako Priština nije formirala ZSO

Danas je 2.130 dan od kako Priština ne sprovodi svoju, potpisom njenih najviših predstavnika, preuzetu obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, podsetio je Đurić.

-Šta to govori o njihovoj reči i odgovornosti i šta to govori o spremnosti i rešenosti međunarodne zajednice da stoji iza potpisa i dokumenata čiji su oni garanti i to ne na nekom sporednom nivou, nego su najviši predstavnici međunarodne zajednice stali iza takvog dokumenta -  je Đurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Kako je dodao, kako onda da se čudimo tome što su srpski predstavnici na KiM i besni i nezadovoljni zbog toga što je neko izneverio ono što je preuzeo kao obavezu prema njima.

Đurić je podsetio da je Priština preužela obavezu prema Srbima na KiM da im omogući kolektivna politička prava kroz Zajednicu srpskih opština, da mogu da se osećaju kao svoji na svome...

Direktor vladine kancelarije je istakao da Priština nema nameru da to sprovede i dodao: -Gospodo, pre 2.130 dana stavili ste vaš potpis i tražićemo vam sve dok ne budete do poslednjeg slova sproveli u delo ono što ste potpisali i to onako kako ste potpisali, a ne kako vama pada na pamet da to treba izgleda.-

#Kosovo

#Marko Đurić

#Priština

'