AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da proustaško ponašanje grupe hrvatskih policajaca u mestu Vrbnik na ostrvu Krku predstavlja jedan od mnogobrojnih primera govora mržnje i netrpeljivosti prema Srbima.

Navedeni incident u kome grupa policajaca prijeti meštanima "Vrbnički Srbi, zapalićemo vam grad" pokazuje da u hrvatskoj policiji rade srbomrsci koji su spremni da se obračunaju sa Srbima na ustaški način, navodi se pisanoj izjavi Linte.

- Ovim je hrvatska policija poslala zlokobnu poruku preostalim Srbima da im je najbolje da se isele iz Hrvatske a proteranim Srbima da se ne vraćaju na svoja vekovna ognjišta - navodi se u saopštenju.

Linta smatra da nadležni u hrvatskoj policiji neće doneti rešenje kojim bi navedena grupa policijaca bila udaljena iz službe i protiv njih pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

- Tragična je činjenica da su mržnju prema Srbima ispoljili mladi ljudi koji nisu učestovovali u ratu. To je samo jedan u nizu dokaza da je antisrpstvo temelj današnje Hrvatske i hrvatskih institucija - piše u saopštenju.

Linta ponovo apeluje na Predstavništvo Evropske unije u Hrvatskoj i ambasadore zemalja članica u Zagrebu da jasno stave do znanja Vladi Hrvatske da je neprihvatljivo da u hrvatskoj policiji rade srbomrsci i otvoreni sljedbenici ustaštva.

- Mnoštvo je primera da Hrvatska ignoriše činjenicu da je zaštita manjina jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije i da je diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti nacionalnoj manjini izričito zabranjena u Povelji o osnovnim pravima Evropske unije - dodao je Linta.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'