AKTUELNO

Status specijalnog agenta ruskog predsednika stekao je posle najstrože selekcije, obuke i testova mentalne i fizičke izdržljivosti. Ovde je poslat nakon ratnih pretnji iz Prištine.

Čovek od najvećeg poverenja predsednika Rusije Vladimira Putina, koga je šef Kremlja poslao u Beograd da bi iz senke kontrolisao bezbednosnu situaciju zbog sve ozbiljnijih pretnji iz Prištine, poreklom je iz Srbije, otkriva Kurir.

Status Putinovog specijalnog agenta stekao je posle najsurovije obuke, koju prođe samo četiri odsto kandidata, koji su prethodno izabrani iz redova najboljih regruta ruske vojnoobaveštajne i kontraobaveštajne službe.

Najbolji od najboljih

Pripadnik je Nacionalne garde, poznatije kao „Putinovi lavovi“, i ima ovlašćenja da svoje operativce suprotstavi delovanju američke, engleske i nemačke službe (CIA, MI6 i BND) protiv interesa Srbije i srpskog naroda, zbog čega je, kako je Kurir juče pisao, u redovima tih tajnih agencija zavladala panika.

- „Lav“ koga je Putin poslao spada među najbolje od najboljih. Regrutovan je iz Vojne obaveštajne službe (GRU) i Federalne službe bezbednosti (FSB) i potom je prošao strogu fizičku obuku i testove mentalne i fizičke izdržljivosti i spremnosti u tri centra. To traje dve godine - priča izvor Kurira i dodaje da, kao i ostali ruski superagenti, ima između 30 i 45 godina.

Naš sagovornik otkriva da se, prema nepisanom pravilu, u određenu zemlju šalje upravo onaj agent koji je poreklom vezan za tu državu.

Brzo reagovali

- On je i visokoobrazovan, ima hakerske sposobnosti, rukuje svim vrstama oružja, ima vrhunsku mentalnu i fizičku spremnost, ekspresno procenjuje osobe, situacije i brzo deluje. Posvećen je, posao mu je na prvom mestu. „Putinov lav“ zato nikad nije pao, nije otkriven, za razliku od nemačkih, američkih, italijanskih, britanskih agenata.

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, kaže da su „Putinovi lavovi“ najobučeniji agenti i „noćna mora za CIA“:

- Nasledili su infrastrukturu bivše KGB i imaju obaveštajne centre u svakom delu sveta. Uz izveštaje šalju preporuke i prognoze državnom vrhu kako da deluje vojno, ekonomski, politički i diplomatski.

#Kosovo

#Rusija

#Specijalci

#Srbija

#Vladimir Putin

'