AKTUELNO

Kosovska skupština usvojila je Platformu za briselski dijalog, kojom je praktično prekinula dalje razgovore i neformalno objavila rat Beogradu.

Nebojša Čović, bivši šef Koordinacionog tela za KiM, za Novo jutro kaže kaže da je posao KFOR-a da čuva bezbednost svih građana koji žive na Kosovu, naročito Srba i nealbanaca.

Foto: TvPink Printscreen

- Ne treba plašiti građane, treba da budemo maksimlano realni i koncetrisani. Srbija mora da izdrži ove pritiske i da ne nasedne na provokacije. Sledeći korak bi im bili Gazivode i Trepča. Ne mislim da je laka situacija, ali je lakša od one koju smo imali 2000. Srbija ima mnogo bolju poziciju u ovom trenutku, i to je važno - smatra Čović.

I pored toga što mnogi smatraju da je ovo kraj dijaloga, i da je ovo vrsta pretnje Srbiji, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju kaže da šanse za postiznaje dogovora sa ovakvom platformom su nula.

Foto: TvPink Printscreen

- Znaju oni da to za Srbiju nije prihvatljivo. Oni imaju alibi da ukoliko i dođe do razgovora, da u nekom trenutku mogu da prekinu. Oni su za mart bili najavili formalno ukidanje granice, a i sam Edi Rama je govorio da će se Kosovo i Albanija ujediniti. Onda se stalno povlače neki potezi koji mogu da destabilizuju situaciju na severu pokrajine. To su potezi koji navoveštavaju neke nasilne akcije. Idu putem zaoštravanja, ne samo retorike, već povlače konkretne poteze. Sada u drugi plan odoše i takse, mi ćemo sada da se bavimo platformom a na takse ćemoda zaboravimo, što im je i cilj – objašnjava Drecun, koji takođe kaže da je platforma jedna vrsta pretnje kako bi se Srbija navukla na neku grešku i loš potez.

- Mislim da SAD znaju da Srbija ovako nešto neće tolerisati. Kada naši zvaničnjici kažu da neće da ne žele masovni progon iz devedesetih, to je samo poruka da ne treba da nas dovode u ovakvu situaciju – smatra Drecun.

Čović smatra da je cilj Albanaca takođe da zakomlikuju političku situaciju u zemlji.

- Jedna od prvih zahteva platforme je da se ukine Rezolucija 1244, i to je pokazatalj šta oni žele. Nama je ova Rezolucije važna. Oni su napravili progon Srba devedestih, ali to nisu uspeli na Severu. Srbi imaju dovoljan kapacitet da odbrane svoju terirotriju, ali i šire i to uz podršku Republike Srbie. Stolterbergu se treba ponovo obratiti i zamoliti da KFOR reaguje u skladu sa Rezolucijom 1244. Tu ima dosta dupljak igiri u Vašingtonu. Ima dosta ovih po dubini koji funkcionišu po matrici Klinotna – smatra Čović.

Kako kaže Drecun, Albanci traže poboljšanje statusa Albanaca u Srbiji, takođe da ne bude zajednica Srpsih opština, uvlače u igru Bujanovac, Preševo i Medveđu, uvode problem i pitanje reparacije za ratne zločine, pa kako Drecun kaže, zahtevaju osnivanje novog tribunala.

- Ovo pokazuje kojim putem će ići. Oni žele da na ovaj način pravdaju svoje postupke – smatra Drecun.

#Albanija

#Beograd

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Nebojša Čović

#Priština

#Srbija

'