AKTUELNO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio.

Povodom sinoćnjeg upada članova opozicje koji su bili vođeni Boškom Obradovićem i Draganom Đilasom, u javni servis Srbije, Duško Vukajlović glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" kaže za "Novo jutro" da su po njemu najzanimljiviji bili ljudi sa fantomkama koji su se sinoć pojavili u Takovskoj.

- Oni su se šetali sa fantomkama, ali kada je došla policija, oni su ih skinuli. Znaju da ukoliko nekog uhapse sa fantomkom, posledice su ozbiljnije - rekao je Vukajković, koji je dalje prkokometarisao i snimak na kojem se vidi da jedna od osoba prilikom upada na RTS u ruci imala testeru.

Foto: Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

- To je najjezivije nešto što sam video. Od vešala, došli smo do testere. Vešala su simbolika, ali testera je nešto ozbiljno. Svako ima pravo da bude nezadvoljan nečijim izveštavanjem, ali mislim da uprkos svemu, policija je sinoć uspela da odradi sjajan posao. Vi niste videli ni jedan akt nasilja, sem ukoliko ne pređu neke granice - objašnjava Vukajlović.

Kako kaže Vukajlović, nigde na svetu policija tako ne reaguje, pominjući primer u Francuskoj i protest "žutih prsluka".

Vukalović ističe i da se sinoć kao lider opozicije profilisao upravo vođa "Dveri" Boško Obradović.

- Sve je on to uradio svesno, zbog njihovih unutrašnjih komešanja. Pojavio se Sergej Trifunović koji je počeo da skreće pažnju na sebe, on trenutno nije u Beogradu, pa je Boško iskoristio svojih pet minuta. U svakom slučaju, ono što je sinoć bilo je nedopustivo - smatra Vukajlović.

Marko Matić iz urednik novinarske mreže "ANTIDOT", podseća da je sinoćna eskalacija događaja zapravo posledica svega što je opozicija inače radila u poslednje vreme.

Foto: TvPink Printscreen

- Poslednje dve godine, bilo je više incidenata u kojima su Dveri učestvovale. Setite se prebijanja novinarki "Pinka" ispred zgrade televizije na Dedinju. Evo šta bi se sinoć i na "Pinku" dogodilo, da nije angažovano privatno obezbeđenje. Setite se upada Boška Obradovića u RIK, upad u kabinet predsednice Skupštine Srbije. Maja Gojković je modrice pokazviala. Imali smo upad u policijsku stanicu u Guči - nabroio je Matić dešavanja u kojima su "Dveri" učestvovale.

- Iza svega ovoga stoji Dragan Đilas, koji na sve načine uvlači Obradovića u ovaj protest - objašnjava Matić, ističući da je sinoćni događaj zapravo bio cilj, - Oni su znali da su protesti osuđeni na propast - smatra Matić.

Foto: Tanjug

O sinoćnjem događaju prenosili su i mediji iz regiona, naročito kada su pitanju hravatski mediji. O svemu ovome izveštavali su i mediji sa KiM.

Politčki analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da su sinoćni događaji privukli pažnju medija iz regiona.

- Zanimljvio je da su se ti događaji išli u direktnom prenosu hrvatskih i kosovskih portala, takođe bio je direktan prenos jedne kablovske televizije koja ima dobre resurse očigleno. Setite se da je Čauševski u Rumuniji pao u direktnom prenosu, zbog pobune naroda. Ono što je interesantno je da se sve dešava uživo. Pripremili su scenu, da bi se kroz video linkove podigla masovnost, da bi se dala šansa za politčki prevrat na ulci - objašnjava Vuk Stnaković.

- Ne može niko sa testerom da vrši upad i bavi se uređivačkom politikom. U normalnim društvima, ako ste nezadovoljni, onda imate priliku da to rešite i zna se kako. Ovo je test za pravnu državu - smatra Vuk Stanković.

Foto: TvPink Printscreen

- Njih apsolutno nije briga, sem izazvianje haosa. Ko bi normaln ovako nešto radio, a sve ono se događa na Kosovu? Gde je tu malo političke odgovornosit? Samo onaj ko nema osećaj nacionlne discipline. To je za psihološku analizu. Kako su tako nisko pali? Haradinaj uživa u ovome. Oni otvaraju možda Skenderbega u onoj žutoj vili Hašima Tačija, dok se ovo dešava u Beogradu. Ovo najviše odgovara Haradinaju - smatra Vuk Stanković.

#Jutarnji program

'