AKTUELNO

Glavne teme bile su migrantska kriza, ekonomija i bilateralni odnosi.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Davosu sa komesarem Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Kako je Han izjavio nakon razgovora sa srpskim premijerom, nova poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom biće otvarana na svakih nekoliko meseci.

- Srbija dobro napreduje i ima ustaljen put. Svakih nekoliko meseci će se otvarati nova poglavlja - rekao je Han. Vučić i Han su u Davosu razgovarali o regionalnoj stabilnosti, ekonomiji i evropskom putu Srbije.

Han je rekao da bi bilo dobro da zemlje Zapadnog Balkana naprave jedinstveno tržište, koje bi obuhvatilo 20 miliona ljudi i bilo interesantno evropskim kompanijama.

On je ocenio da bi i ostale zemlje u regionu trebalo da se ugledaju na Srbiju koja je ostvarila dobre ekonomske rezultate, smanjenje nezaposlenosti i privredni rast.

Premijer se sastao i sa Sebastijanom Kurcom, ministrom inostranih poslova Austrije, koji je trenutno i predsedavajući OEBS-u. Oni će se sastati na marginama Svetskog ekonomskog foruma.

Foto: Tanjug AP

Ostale teme razgovora biće predsedavanje Austrije OEBS-u, kao i migracija godinu dana posle zajedničkog zatvaranja balkanske rute, na čemu se Austrija posebno zahvaljuje premijeru Vučiću.

Za danas je predviđeno učešće premijera na panelu pod nazivom "Go East: Strenghtening Europe`s Neighbours", na kojem će učestvovati i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pored njih u panelu će učestvovati predsednik Ukrajine Petro Porošenko, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc i Han.

I. P.

#Aleksandar Vučić

#Davos

#Sastanak

#Sebastijan Kurc

#Svetski ekonomski forum

'