AKTUELNO

O time da li je državna bezbednost devedesetih godina zaista imala spisak ljudi koje je trebalo likvidirati po nalogu vrha države, stručnjaci za NOVO JUTRO televizije Pink, rekli su se da oni nisu ni postojali, ali i da uvek ima onih koji se odvoje, odrode od službe, i koji rade pod maskom te službe.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić, istakao je da spisak za likvidaciju nije postojao.

- Sa spiskovima je počeo gradski SUP, da napravi spisak svih mafijaških skupina. Međutim, spiskove sa likvidacijama nisu pravili. Mi smo u saveznoj službi imali spiskove o tome ko su teroristi, i za njihovo praćenje – rekao je Spasić.

Foto: TvPink Printscreen

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS-a, složio se da nema govora ni o kakvim spiskovima za likvidaciju.

- Radio sam u Kontraobaveštajnoj službi, i tamo su radili časni, pošteni i hrabri ljudi. Prvo, treba hrabrost da se izvedu neke opasne situacije, a druga vrsta hrabrosti jeste da se odbije svaka vrsta zahteva koju može bilo ko zatražiti od nas. U tom smislu mi nije jasno kako mogu Miru Marković da stavljaju u taj kontekst. Kako može nečija žena da rukovodi službom? Ako je i izdavala neke direktive i naređenja, to nije njena greška već onoga ko je to slušao – rekao je Karan.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, tajne službe imaju takve mehanizme i alate, da nemaju nikakve potrebe da se spuštaju na neke banditske i kriminalne nivoe. One, kako dodaje, rade intelektualno i rezonski, pa i tajno.

- Međutim, uvek ima onih koji se odvoje, odrode od službe, i onda rade pod maskom te službe. I toga ima svuda u svetu. Ne dešava se samo kod nas – rekao je Karan.

Pevač Ivan Gavrilović, rekao je da je u to vreme bio veoma popularan pevač i da sa 22 godine čovek ne zna u kakve situacije može iznenada da upadne.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja sam se u jednom trenutku upoznao sa Marijom Milošević i zabavljali smo se nekoliko meseci. Danas kada gledam sa distance, jasno mi je da niko ne može da zna šta onaj drugi misli o nekome, i da je u redu što mi nisu verovali. Mi smo imali veliku ljubav, ali se ispostavilo da je sve to na kraju ispalo jako opasno – rekao je Gavrilović.

Miloševići su veoma brinuli o porodici

- Vodili su računa o porodici i o onima sa kim se viđaju njihova deca. Sigurno da su i Gavrilovića proveravali i držali na oku - rekao je Spasić.

Kako kaže, kao mlad, plavi momak, koji je dosta putovao po svetu, ističe da je možda i normalno što im je bio čudan i da su se pitali odkud sada on u celoj priči.

- U jednom trenutku, bio sam u Grčkoj, kada me je policajac priveo. Čovek mora da pazi, bez obzira na mladost i neiskustvo, mora da pazi da ne uđe u neki svet i da završi na nekoj, tačnije nečijoj listi – rekao je Gavrilović.

Foto: TvPink Printscreen

Urednik portala "Embargo" Predrag Jeremić, rekao je da je Ivan Gavrilović bio deo internog interesovanja oko Marije.

- Oni su samo brinuli o njenoj bezbednosti i sigurnosti. Nije on bio ni na kakvom spisku – rekao je Jeremić.

#Novo jutro

'