AKTUELNO

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost smatra da Priština nije raspisala izbore na severu Kosova sama od sebe, već u saglasnosti sa svojim mentorima.

- Izbore na severu Kosova treba razumeti kao stalnu potrebu Prištine da izaziva sukobe, napetosti i stalno da propituje i ispituje naše reakcije i stavove. Treba imati u vidu da Priština to ne radi sama od sebe, da ona ima svoje mentore i na ovaj način se pokušava pripremiti nekakav eventualni nastup na severu Kosova – rekao je Kajtez za Novo jutro TV Pink.

Kako dodaje, forsiranjem te priče nastoji se da se zaboravi sve ono što je do sada uradila Priština.

- Forsiranjem nekih novih tema nastoji se da se zaboravi da su oni uveli te sankcije koje su bez presedana, i koje niko ne podržava. Moramo reći da niko od mentora prištinske nezavisnosti ne pritiska prištinsku stranu da povuče takse, a tu pre svega mislimo na Sjedinjene Američke Države – smatra Kajtez.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, danas će naše rukovodstvo i legitimni predstavnici Srba sa Kosova i Metohije razgovarati i doneti najbolje i najmudrije odluke imajući u vidu da oni sigurno raspolažu relevantnim informacijama.

- Jako je važno da sagledamo sve moguće aspekte i posledice izlaska ili ne izlaska. Ubeđen sam da će sa naše strane prevaldati, kao i do sada, razum i racionalnost i želja da se reše problemi – ocenio je Kajtez i dodao da je cilj mentora Prištine da etnički očiste Srbe sa KiM.

Istoričar Saša Adamović navodi da Trampova administracija nema veze sa potezima Prištine.

- Ako sve hoćemo da stavimo u neki vremenski kontekst, pa i priču oko tarifa koje je Priština uvela, sve se dešava onog trenutka kada američka Demokratska stranka uzima Donji dom Kongresa i to je osokolilo sve one u Prištini koji žele da se Srbija što pre natera na to da prizna nezavisnost. Poznato je da se sponzori kosovske nezavisnosti kriju ne u Trampovoj administraciji, koja sa tim nema ništa, već sa onima koji su sve ove godine radili na tome – ocenio je Adamović i dodao:

Foto: TvPink Printscreen

- Sve se jasnije vidi da je to propao projekat. Kako su demokrate preuzele Donji dom, tako su krenule akcije Prištine prema Beogradu. Svi pritisci, bez obzira koliko se nama činili teški, izgleda da je Priština rešila da kupuje vreme u pregovorima i da više nisu zainteresovani za brzo rešavanje tih problema – smatra Adamović.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Ilija Kajtez

#Priština

#Saša Adamović

#Srbija

'