AKTUELNO

Godinama su važili za najmoćniji bračni par na Balkanu, ali i u Evropi 90-ih godina prošlog veka. Ovo je priča o njima.

Ljubavna priča između Mirjane Marković i Slobodana Miloševića skrajnuta je zbog činjenice da su njih dvoje bili političari koji su imali veliku moć u bivšoj Jugoslaviji.

Mira je žena sa kojom se Slobodan Milošević vezao još za vreme gimnazijskih dana, a upoznali su se u komunističkoj omladinskoj organizaciji. Sa Mirom je proveo ceo život i ona je bila ta koja ga je usmerila ka komunizmu.

Za njega se kasnije udala i imala dvoje dece — Mariju i Marka. Mirjana je imala jednako tragično detinjstvo kao i Slobodan Milošević.

Rat je mimoišao tek rođenog Slobodana Miloševića, a njegovu sudbinu odredili posleratni tragični porodični događaji.

Mirjana Marković dete je revolucionara Mome Markovića, jednog od najznačajnijih srpskih komunista i revolucionara. Takođe, i Vera Miletić, majka Mire Marković, jedna je od najtragičnijih figura partizanske borbe u Srbiji.

Postoji priča koja mnogo govori o njihovom odnosu. Njih dvoje su otišli na benzinsku pumpu.

Foto: Tanjug

Pod sankcijama, bilo je veoma teško dobiti gorivo, ali Mira je uspela da ubedi pumpadžiju da im napuni rezervoar. Slobodan je primetio da njih dvoje nešto ćaskaju, i upitao je Miru da li poznaje čoveka.

Ona je rekla "on je bio moja prva ljubav". "Znači", rekao je on, "da si se udala za njega, sad bi bila žena pumpadžije".

"Ne", odgovorila je ona, "da sam se udala za njega, on bi sada bio predsednik Srbije".

#Mirjana Markpović

#Slobodan Milošević

'