AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u trodnevnoj poseti Pekingu, gde se danas sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Predsednik je iz Pekinga rekao da mu je jedan od najvažnijih bilateralnih sastanaka tokom boravka u Pekingu bio susret sa Vladimirom Putinom, na kojem je zajednički konstatovano da je važan rast trgovinske razmene između dve zemlje. Danas je, kaže, Srbija Rusiji pouzdan partner.

- Danas sam ekskluzivno pokazao fotografije, jer smo počeli sa izgradnjom gasovoda kroz Srbiju. Uz sve što gradimo, gasovod nam znači život za naše ljude i fabrike. Sa Putinom smo govorili i o mogućem kriznom scenariju za gas, u slučaju da se prekine tok preko Ukrajine – kaže Vučić.

Foto: Tanjug

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, nada se da će i takav potencijalni problem biti rešen uz pomoć Mađarske. Sa Putinom je razgovarano i o vojno-tehničkoj saradnji.

- Potrošili smo 619 miliona evra za različitu vrstu naoružanja iz Rusije u proteklim godinama, zbog čega Srbija postaje snažnija. Govorili smo o vojnim vežbama, o bilateralnim odnosima koji su sve bolji i puni razumevanja – kaže Vučić.

Dodaje da se, naravno, govorilo i o Kosovu i Metohiji. Putin je, kaže, bio iznenađen jer su Albanci pokušali da zabrane izlazak na izbore SL.

Foto: TvPink Printscreen

- Bio je izuzetno iznenađen, a ja sam mu rekao da ne želim da budem Kalimero, ali i da ne znam više šta mogu da očekujem od Albanaca. Stalno nešto traže i ne znam šta im je cilj jer nemamo posla sa racionalnim ljudima – kaže Vučić, dodajući da je važno to što Srbija ima podršku Rusije.

Dodaje da se neće dozvoliti da bilo ko na bilo koji način “dira Srbiju i napada našu zemlju”. To je, kaže, važna rečenica za Srbiju. Važno je, dodaje, da je važno da sačuvamo mir i stabilnost, te se plaši dešavanja u Berlinu.

- Nadam se da neće biti dodatnog dolivanja ulja na vatru. U Berlinu će biti predstavnici svih zemalja koje su priznale Kosovo i naša delegacija će po tom pitanju biti usamljena, a ključna tema samite biće Kosovo. Pozicija nam nije laka, ali nakon razgovora sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili poziciju i da imamo racionalan odnos u rešavanju ovog problema. Danas sam razgovarao dugo sa Sebastijanom Kurcem, sa predstavnicima Vijetnama, Grenade, Ukrajine i mogu reći da sam jako ponosan na našu zemlju ovde – kaže Vučić.

Dodaje da je Srbiji ukazana velika čast kroz ovaj Forum, na kojem su prikazani naši gradovi i igre iz naše zemlje.

Kaže da je danas dobio posebno mesto tokom otvaranja Foruma, da mu je ukazana velika čast i da je to izuzetno važno za našu zemlju.

- Suština je da se borimo za našu zemlju i mislim da ljudi nisu svesni, recimo, značaja gasovoda, budući da je neophodan investitorima. Južno od Leskovca i istočno od Kruševca ga nismo imali, a sada će ga biti po celoj Srbiji – kaže predsednik.

Dodaje da je Srbija bila zaostala zemlja koja danas unapređuje svoju infrastrukturu. Kaže da će najkasnije do 15. maja biti otvoren južni krak Koridora 10. Kaže da se radi koliko se može, s obzirom na to da ima posla sa iracionalnim ljudima. Na pretnje Haradinaja neće da odgovori, jer je važno da smo odgovorni i racionalni. Kineski novac koji dolazi kroz ulaganja je, kaže, važan jer smo bili otali bez našeg novca.

- Više ne dugujemo ni dinara za Galeniku, Borski rudnik će raditi sve bolje, Ling Long ulaže u Zrenjanin milijardu, a rezultati će se videti za dve ili tri godine! Nije lako dostići dobre rezultate preko noći i to su ogromne promene. Uvećali smo sa 37 miliona vozila na 62 miliona vozila kroz našu zemlju i to zahvaljujući dobrim auto-putevima – kaže Vučić. Radi se 22 km od granice sa Hrvatskom ka Kuzminu gde je bio najgori auto-put i to će biti gotovo do oktobra.

- Ulaziće na pravu pistu! – kaže predsednik.

Kaže da će dijalog biti samo ako se ukinu takse.

- Ne znam kako neko misli da može drugačije. Možete da radite šta hoćete i to se neće promeniti! Možete glavu na panj da mi stavite i ne menjam stav. Nema razgovora dok se ne ukinu takse! O čemu pa da razgovaramo? Prekršili su CEFTA sporazum, uveli anticivilizacijske takse u 2018. godini... Jeste li normalni? Nije ovo početak 20. veka! – kaže Vučić i dodaje: - Uveli su tarife Srbiji od 100 odsto, ruše živote Srba na KiM! Šta želite, da ponizite Srbiju, naterate je da nešto potpiše pa da se time dičite? To se na takav način nikada neće dogoditi! Uveli su vojsku suprotno svom ustavu i o čemu onda da razgovaramo? O cveću? Nema razgovora! – kaže predsednik.

Dodaje da je Beograd Albancima mnogo potrebniji nego oni nama. - Umesto da tako razmišljaju, oni žele da nas ucenjuju, da pokušaju da potkupe deo naših ljudi, organizuju mrežu na severu Kosova, plaćaju ih spolja, a sve kako bi urušili jednistvo Srba sa KiM. Pošto im ništa nije uspelo, sada nas ucenjuju – kaže predsednik, dodajući da je želeo kompromis najviše od svih, ali da je zato najviše i napadan iz Srbije.

Govoreći o izjavama Vuka Jeremića, kaže da se nada da najgori neće pobediti na izborima. Dodaje i da se tako menja vlast – na izborima, a ne preko ulice.

- Opoziciju ne vidim blizu bilo kakve vlasti i odgovornosti u narednim godinama – kaže predsednik.

#Aleksandar Vučić

#Peking

'