AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić snažno zastupa interese Srbije, a kod njega cenim to što je iskren i jasan, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

U intervjuu za današnji "Srpski telegraf", on je na pitanje da li je zadovoljan komunikacijom koju ima s predsednikom Vučićem rekao da je predsednik uvek spreman na razgovor o pitanjima od zajedničkog značaja.

- Nekada se sastajemo u četiri oka, nekada u prisustvu naših savetnika, ali su ti razgovori uvek iskreni i otvoreni i ja zaista cenim kod predsednika upravo to što je iskren i jasan. Ne slažemo se uvek, ali i kada se ne slažemo, ponašamo se džentlmenski. On snažno zastupa interese Srbije i nadam se da prepoznaje da je moja uloga takođe da predstavljam interese i politiku SAD - rekao je Skot.

Na pitanje da li očekuje da bi u Beloj kući mogao da prisustvuje potpisivanju sporazuma između Srba i Albanaca, on je odgovorio:

- Ako mislite na svečanost potpisivanja od lidera Srbije i Kosova, svakako se tome nadam. Mi i dalje verujemo da je došlo vreme za sporazum, ali samo ako su sve strane spremne na kompromis i prepoznavanje potreba svojih suseda. Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se obe strane vrate za pregovarački sto - rekao je Skot.

Dodao je da, međutim, dok se to ne desi, sumnja da će doci do napretka ka prostizanju pravnoobavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, jer je potrebno da i Beograd i Priština pokazu veću želju za tim nego što se u ovom trenutku vidi.

Foto: Tanjug

Komentarišući hoće li i kada Srbija ući u EU, Skot je rekao da ako je Srbija opredeljena da usvoji potrebne reforme u smislu jačanja pravne države i da usvoji evropske zakone i propise, onda veruje da Srbija još uvek može da ostvari taj cilj do 2025. godine.

Na pitanje kako komentariše proteste u Srbiji i upade i pretnje medijima i vređanje novinara, on je odgovorio da je pravo na protest i na slobodno iskazivanje stavova, pa i onih koji su protiv vlasti, jedna od temeljnih odlika svakog demokratskog društva.

#Aleksandar Vučić

#Kajl Skot

'