AKTUELNO

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je, govoreći o sukobu između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija, ocenio da između njih postoji politički takmičenje, ali da imaju isti strateški cilj - da se Srbija natera da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova i da se jednog dana proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije.

Drecun je gostujući u “Novom jutru” naveo da između Hašima Tačiija i Ramuša Haradinaja postoji političko takmičenje ko će ostvarati veći uticaj na Albance na KiM.

Kako je dodao, tu postoje i stranački, ali i privatni interesi jer su obojica predvodnici najvećih organizovanih kriminalnih grupa, a i obojica su pod snažnim uticajima zapadnih zemalja, ali onaj ko svakako rukovodi njihovim ponašanjem je Tirana.

- Albanija je ta koja kreira sve te događaje. Sve što je napravljeno i urađeno, uključujući formiranje terorističke OVK je urađeno da bi Albanija nasilno pripojila našu južnu pokrajinu i krenula u realizaciju velikoalbanskog projekta. I Tači i Haradinaj imaju iste interese u ovoj fazi, a to je da se postavljanjem raznih uslova, žestokom kampanjom protiv Beograda onemogući nastavak dijaloga i razgovor o eventualnom konačnom status Kosova i Metohoije i da se Srbija natera da prizna ovako samoproglašenu državu i da se jednog dana proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije. To jeste njihov strateški cilj – naveo je Drecun.

Kako je istakao, Tači i Haradinaj se razlikuju možda u modalitetima kako doći do tog cilja i tu Tači pokazuje neku vrstu racionalnijeg političkog ponašanja za razliku od Haradinaja koji je osion, bahat i ne obazire se na Srbe na KiM, stavove Beograda, te preti dovršavanjem etiničkog čišćenja.

- Da je Tači hteo da takse budu ukinute mogao je da ide na prekomponovanje političke scene i izvršne vlasti u Prištini. Tači ništa nije uradio da natera Haradinaja na ukidanje taksi. Tači je u razgovoru sa Vučićem uvideo da neće moći da se izdejstvuje priznanje Kosova, da je Vučić nepopustiljiv i zato otvara neki prostor za razgovore, ali da bi se opravdao pred Albancima ide pola koraka unapred i 10 unazad – istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, albanska strana je minirala Berlinski sastanak i nije ostvaran nikakav napredak, sem što je dogovoreno da će se nastaviti razgovori o tome kako doći do nastavka dijaloga.

- Minirali su sastanak – zaključio je Drecun.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Dema Beriša smatra da su dva ključna lidera koji danas vode Kosovo su u velikom sukobu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Da li je moguće rešiti taj sukob? Prevenstveno treba razgovarati sa njihovim mentorima. Jedan ima svog mentora u Americi, drugi u Londonu, mada se slažem da ključnu ulogu u njihovom ponašanju ima Edi Rama – naveo je Beriša.

On je ocenio da je Berlinski sastanak zaporavo fijasko, jer ništa nije postignuto, sem obećanjanja da će se 1. jula ponovo sastati.

- Takse nisu postigle svoj efekat. A da su hteli da pokažu spremnost za nastavk dijaloga formirali bi Zajednicu srpskih opština – ocenio je Beriša koji smatra da prištinska strana kupuje vreme i pokreće novu političku ofanzivu.

#Milovan Drecun

'