AKTUELNO

Stručnjaci najavljuju da će doći do podele Sirije po regionima.

Pregovori između zvaničnog Damaska i naoružane sirijske opozicije nastavljaju se u kazahstanskom gradu Astani. Slobodan Janković sa instituta za međunarodnu politiku i privredu kaže da je “arapsko proleće” ostavilo ozbiljne globalne posledice.

- Osmog februara nastavljaju se pregovori u Ženevi, mada ne smemo da zaboravimo i činjenicu da u Siriji nije pravi mir u toku – rekao je on gostujući u emisiji “Pravac” koja se emituje na kanalu Pink3.

Foto: Printscreen Youtube

Kako on kaže, u celu priču “upletene su velike sile, među kojima su Rusija i Amerika”.

- Pitanje je kako će Tramp da reaguje kada je u pitanju Sirija. On je ranije najavljivao da će zabraniti ulazak migrantima sa Bliskog istoka, i da će to moći samo one sa manjinskom religijom – kaže on i ističe da ne sme, a da se ne obrati pažnja na činjenicu da SAD u Siriji ima oko 84 naleta dnevno, dok su na primer u Vijetnamu imali oko 2.000.

On kaže da je kraj rata u Sriji moguć uskoro.

- U Sirji nije mirno, ratuje se i dalje protiv Islamske države, ratuje se svuda. Ove godine očekujem da će biti kraj Islamske države – ističući da će nastati “jedna nova Sirija”, dodajući da se i Katar povukao iz igre.

On kaže i da je EU počela da “gubi moć, ali i da nije naučila na greškama iz prošlosti”.

- Bregzit je nastao na temu Rusofila, Hilari je zbog istog problema izgubila izbore, a EU ne uči na tim greškama – dodaje on.

J. Stanković

#Donald Tramp

#Islamska država

#Kurdi

#Sirija

'