AKTUELNO

Sagovornici Pinka pozitivno ocenjuju prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sednici sabora Srpske pravoslavne crkve i ističu da je dijalog crkve i države koristan i potreban kako bi se javnost u Srbiji, kao i međunarodna javnost uverila da u Srbiji ne postoje nikakve podele.

Profesor Fakulteta bezbednosti i poslanik u Skupštini Srbije Zoran Dragišić ističe da među predstavnicima crkve i države nema disonantnih tonova, kao što pojedinci pokušavajau da plasiraju informacije da postoje sukobi između Vučića i SPC po pitanju rešenja pitanja Kosova.

- Dijalog sa crkvom je bio koristan i potreban, kako bi se javnost u Srbiji, kao i međunarodna javnost uverila da u Srbiji ne postoje nikakve podele, da Srbija nije pocepano društvo i da ako postoji tema oko koje bismo se lako složili to je pitanje KiM – naveo je Dragišić gostujući u emisji „Pravac“.

On je napomenuo da nema nikakvog konačnog plana i da nikakvo konačno rešenje nije na stolu i nije ni tako blizu.

- Nema ni oko čega da bude nekog sukoba – dodao je Dragišić i primetio da nema ništa loše za Srbiju u tome što među vladikama, ministrima, poslanicima, postoje različita gledišta kako kosovsko pitanje treba da bude rešeno.

Kako je dodao, glas SPC treba da se čuje imajući u vidu njenu ulogu na KiM, broj svetinja i uticaj na narod, imajući u vidu da je SPC jedina funkcionalna institucija oko koje se narod okuplja.

Urednik političke rubrike u denvnom listu „Politika“ Bojan Bilbija ističe da nema neka velikih razmimoilaženja izemđu crkve i države.

- Svako ima svoje stavove, ali generalno mislim da svi imaju zajednički stav - interes Srbije, srpskog naroda i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. To su neke stvari oko kojih mislim da postoji apsolutna saglasnost – naveo je Bilbija.

On je dodao da pitanje strategije rešavanja kosovskog pitanja trebalo prepustiti političkim liderima, ali da crkva može da ima svoje savete i stavove.

- Dijalog države i crkve jača poziciju Srbije uoči teških razgovora koji se vode. Mislim da je ovo bilo jako potrebno i korisno – istakao je Bilbija.

#Kosovo i Metohija

'