AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u zvaničnoj poseti Madagaskaru, gde je danas u Antananarivu razgovarao sa visokim zvaničnicima te zemlje.

Ministar Dačić imao je odvojene susrete sa ministrom ekonomije, finansija Randrijamandrato Rišarom, ministarkom industrije, turizma i zanatstva Rakotamalalom Lantoso, kao i sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Frank Mišelom Naina Andrijancitohainom.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar Dačić je sa sagovornicima razmotrio stanje bilateralnih odnosa Srbije i Madakaskara, kao i modalitete unapređenja saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova, dva ministra su potpisali Memorandum o saradnji ministarstva spoljnih poslova Srbije i Madagaskara.

- Poseta Madagaskaru je u cilju unapređenja naših odnosa i razvoja bilateralne saradnje. Srbija je naslednica Jugoslavije i mi iz tog vremena, iz vremena predsednika Tita, koji je bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih zemlja, imamo izuzetnu saradnju sa Madagaskarom - rekao je Dačić posle sastanka.

On je naglasio da Srbija pokušava da obnovi saradnju sa brojnim prijateljskim zemljama Afrike i da je ovo njegova druga poseta Madagaskaru, da je bio pre tri godine i da je tada dogovoreno unapređenje saradnje dve zemlje.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Formiraćemo Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju. Očekujemo da se razmene i posete naših biznismena. U oblasti obrazovanja Srbija će ponuditi stipendije za studente sa Madagaskara. Takođe, Srbija će pomoći Madagaskaru i u oblastima medicine i farmacije, budući da imamo izuzetno uspešne institute koje se bave proizvodnjom vakcina - naveo je ministar.

Dačić je rekao da očekuje uzvratnu posetu svog kolege Srbiji, ali i na jesen posetu novog predsednika.

- Srbija je iskreni prijatelj Madagaskara i sa tom politikom ćemo nastaviti - zaključio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Madagaskar

'