AKTUELNO

Sagovornici Pinka smatraju da ističu da je sever KiM čvrst bedem i da su najdominantniji politički faktori u Beogradu i na KiM su ujedinjeni, ističući da je primentna pojačana nervoza među albanskim političarima na KiM, ali i na zapadu.

Politokolog Jelena Vukoičić je ocenila da kriza po pitanju KiM traje dugo - od potpisivanja Briselskog sporazuma, te da nikada nije bilo plan da se pregovara već da se započne proces tokom kojeg bi Srbija pravila ustupke i Kosovu ustupila mesto UN.

On je istakla da su i Albanci i zapade sile očekivale da će se taj proces brže završiti.

- Naša pozicija je izuzetno teška, nemamo velike sile iza sebe na način koji imaju Albanci, podrška Rusije koju imamo ne može da se poredi sa zaštitom koju imaju Albanci od Amrerike i zemalja EU – navela je Vukoičić, istovremeno istakavši da su Srbi na KiM ujedinjeni u svom verovanju u vlast u Beogradu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ukazala, ima marginalnih grupa koje pokušavaju da unesu pometnju, čime se stavljaju na stranu Albanaca, ali najdominantniji politički faktori u Beogradu i na KiM su ujedinjeni.

- Postoji pojačana nervoza kod albanskih političara, kao i na zapadu, a to dovodi i do pojačanih pritisaka – istakča je ona.

Urednik političke rubrike u "Politici" Bojan Bilbija ocenjuje da Kosovo ne može da biti nezavisno sve dok na severu KiM ima našeg naroda.

- Stalno se zaleću na sever Kosova, ali se odbijaju o taj črst bedem – istakao je Bilbija i dodao da ekonomske mere, koje se najavljuju, ulivaju nadu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zapad vodi svoju politiku, mi treba da vodimo svoju. Srbija je spremna da pomaže još više Srbima na KiM, oni jačaju i zbog toga i razišljaju o upotrebi nasilja i zastrašujućih metoda – dodao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija se čvrsto drži za svoiju pokrajinu. - Ako ne primene silu, dugoročno će biti gubitnici. Zato imamo permanentne pretnje. Obelodanjivanjem njihovih planova oni se mogu srušiti. Više ne mogu Srbiju da zateknu nespremnu – podvukao je Bilbija.

#Bojan Bilbija

#Jelena Vukoičić

'