AKTUELNO

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, smatra da je jučerašnjom akcijom ROSU poslata jako loša poruka.

- Nisu slučajno izabrali jučerašnji dan. Mi smo očekivali tu akciju, bilo je saznanja da će pokušati da hapse pod izgovorom za organizovani kriminal. Nema nikakve dileme da u kosovskoj policijskoj službi ima korupcije i pojedinaca koji se bave kriminalom, ali ovo nije način hapšenja. Albancima koji su hapšeni su uručene pozivi da se jave u stanicu policije i tamo uhapšeni – kazao je Drecun i dodao:

Nad Srbima i njihovim porodicama primenjena je sila. Ovo je bila brutalna demonstracija sile, pokazivanje da mogu da uđu na sever kad hoće i da rade šta hoće.

Drecun kaže da su zbog toga dobili odgovor čak i od zapadnih zemalja.

- To su juče uradili nakon što smo u skupštini poslali snažnu poruku. Srbija je jasno poručila da želi da se razgovor nastavi, a da se pre toga ukinu takse, da želimo da se problem reši na miran način – rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da se započne istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, bez čega, kako kaže, nijedan od ta dva naroda nema perspektivu.

- Na našu poruku mira Priština je odgovorila brutalnom policijskom akcijom. Oni su poručili da neće nastavak razgovora i pomirenje, a da umesto toga hoće da protetaju Srbe – zaključio je Drecun.

Profesor dr Zoran Dragišić, sa Fakulteta za bezbednost, kaže da niko nema ništa protiv borbe protiv kriminala ali da jučerašnja akcija to nije.

- To je bio izgovor za brutalnu primenu sile u četiri opštine, a najgore je bilo u opštini Zubin potok – kazao je Dragišić.

Foto: TvPink Printscreen

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, smatra da kada se posmatra jučerašnja akcija jasno je da je to nešto što je ranije pripremano.

Foto: TvPink Printscreen

- Nije imalo smisla da se ti ljudi na taj način hapse. Ne treba zaboraviti da ne postoji razlog da se juče primeni ta sila i snaga. Kada se upotrebi ovakva sila – ocenio je Beriša.

Urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević pohvalio je državu Srbiju koja je pokazala da ima dobar obaveštajni rad koji je jako važan za ovakve stvari.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovde je po sredi jedna mafijaško-politička organizacija na Kosovu, koja želi Kosovo bez Srba i celo Kosovo nezavosno – rekao je Lađević.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Kosovo i Metohija

#Milovan Drecun

'